Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2022. 08. 25.

Az amerikai légierő iráni célpontokat támadott Szíriában

2022. 08. 25.

Az ,,US Central Command,, (CENTCOM) szóvivője, Joe Buccino ezredes tájékoztatta a sajtót arról, hogy az amerikai légierő támadást hajtott végre iráni célpontok ellen Szíria területén. A támadásra személyesen Joe Biden elnök adott parancsot.

Az amerikai közlemény szerint a támadásra azért volt szükség, hogy megvédjék a Szíriában egyébként illegálisan jelen lévő amerikai egységeket az ott lévő iráni erőktől. Korábban ugyanis több támadás is történt az amerikaiak illegálisan létrehozott bázisai ellen.

Az amerikai hadsereg ugyanis illegálisan tartózkodik Szíriában.

Az országban lévő orosz csapatokat, valamint az iráni katonai tanácsadókat ugyanis a szíriai kormány kérte fel arra, hogy segítsenek legyőzni azokat a szélsőséges iszlamista csoportokat, melyeket egyébként az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei hoztak létre a szíriai kormány megdöntése céljából.

Az iszalmista szélsőséges csoportok veresége után azonban az amerikai erők több bázist (Pl. Al-Tanf) is létrehoztak az általuk létrehozott kurd milíciák (SDF) ellenőrzése alatt álló területeken Szíria keleti részén. Ezeket a bázisokat évek óta arra használják, hogy például a Deir Ezzor kormányzóságban illegálisan kitermelt kőolajat elszállítsák az iraki bázisaikra.

Az amerikaiak eleve azzal az ürüggyel érkeztek Szíriába, hogy ,,megvédjék az ott található olajkutakat,, a terroristáktól. És amúgy is (az általuk létrehozott) kurd csoportok hívták be őket a kelet-szíriai területekre.

A Szíriában illegálisan tartózkodó amerikai erők kivonásának lehetősége már korábban is többször felmerült. Azonban ameddig a szíriai olajat illegálisan ki lehet termelni és el lehet lopni addig az amerikaiak is maradni fognak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑