Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2020. 07. 11.

Az amerikai szankciók ellenére fejleszteni fogják az iráni olajipart

2020. 07. 11.

Irán az amerikai szankciók ellenére eltökélt olajiparának fejlesztésében – szögezte le Bidzsán Zangane, az iszlám köztársaság olajipari minisztere szombati televíziós beszédében.

“Semmilyen körülmények között sem adjuk meg magunkat. Növelnünk kell a kitermelést, hogy ha szükség lesz rá, teljes erőbedobással léphessünk piacra és foglalhassuk el helyünket benne” – mondta.

A miniszter ennek érdekében egy 294 millió dolláros (több mint 92 milliárd forintos) szerződést írt alá az iráni nemzeti olajvállalattal és a Persia Oil&Gas nevű iráni céggel az iraki határ közelében található Jaran olajmező kiaknázásáról. A megállapodás célja 39,5 millió hordó olaj kinyerése az ország délnyugati részén található Huzesztán tartományban fekvő olajmezőről.

Az iráni olajexport jelentősen visszaesett azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az addig felfüggesztett szankciókat.

Az iszlám köztársaság 2018 áprilisában még napi 2,5 millió hordó olajat exportált, mára ezt 100-200 ezer hordó közé teszik. Eközben az olajkitermelése napi kétmillió hordóra csökkent, ami a korábbinak a fele.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑