Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2020. 01. 01.

Az amerikaiak szerint iráni gyártmányú rakétákkal támadták meg az egyik bázisukat Irakban (képek)

Az amerikai hadsereg szerint iráni gyártmányú rakétákat használtak azok a támadók, akik megtámadták az egyik amerikai katonai bázist az iraki Kirkukban.

A K1 néven ismert bázis elleni támadásban egy amerikai biztonsági cég alkalmazottja meghalt és többen megsebesültek december 27-én.

A sajtóban több képet is közöltek, melyeket az iraki különleges erők készítettek a támadás elkövetői által hátrahagyott felszerelésről. Az iraki erők kezére került a támadáshoz használt rakétakilövő szerkezet is. A kilövő szerkezet 36 db 107 mm-es vetőcsőből áll, melyeket egy civil gépjármű platóján rejtettek el.

.

A csövekben találtak négy darab rakétát, melyeket nem sikerült kilőni. A szakértők szerint ezek 107 mm-es Fadjr-1 típusú, iráni gyártmányú rakéták. Ezek hatótávolsága 8 km és mindegyik egy-egy 7,9 kilogrammos robbanófejjel van felszerelve.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a támadók Iránból kaptak támogatást, hiszen a különböző terrorista csoportok nagy mennyiségben szereztek Fadjr típusú iráni rakétákat Szíriában a fegyverraktárak kifosztása során. A rakéták szintén nagy mennyiségben fordulnak elő Afganisztánban, ahol a kormány korábban vásárolt Irántól ilyen eszközöket.

Washington azonban ezt az információt az Irán elleni gyűlöletkampányhoz használja fel és ezzel akarja elhitetni mindenkivel, hogy a bázisukat iráni segítséggel támadták meg Irakban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter figyelmeztette is Iránt és a vele szövetséges iraki csoportokat, hogy ne merjenek amerikai érdekeltségeket megtámadni Irakban. Arra azonban nem sikerült választ adnia, hogy a megszálló amerikai erők miért vannak még mindig Irakban.

 Orientalista.hu – Al-Isfahani, (South Front)

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑