Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2014. 11. 06.

az Amnesty International szerint Izrael szándékosan gyilkolta a palesztin civileket

2014. 11. 06.

Az Amnesty International (AI) szerdai jelentésében úgy foglalt állást, hogy az izraeli erők “érzéketlen közömbösséget” tanúsítottak palesztin családi házak elleni támadásokban a nyári gázai hadműveletben.

A nemzetközi emberi jogi szervezet kiemelte, hogy Izrael háborús bűnökkel felérő támadásokat hajtott végre az Erős Szikla nevű hadművelet idején a Gázai övezetben, Jeruzsálem azonban visszautasította a vádat. Az AI szerint Izrael sokkoló módon semmibe vette ártatlan gázaiak életét, Izrael viszont a Hamász propagandaeszközének nevezte a jelentést.

A londoni központú jogvédő csoport nyolc olyan példát dokumentált, amelyekben az izraeli hadsereg figyelmeztetés nélkül gázaiak otthonára támadt, akiknek esélyük sem volt a menekülésre. Ezekben a támadásokban az izraeli erők legkevesebb száznégy civilt, köztük hatvankét gyermeket megöltek.

Az AI szerint Izrael gyakran támadt a levegőből nagy erejű bombákkal civil lakóhelyekre, olykor teljes családok életét kioltva. A támadások előtt ugyan többször katonai célokat azonosítottak, de szerintük a polgári lakosság életének kioltása nyilvánvalóan aránytalan volt. A jelentés szerint bizonyos esetekben nem sikerült azonosítani a hadi célpontokat, és Izrael szándékosan civileket és polgári helyeket lőtt, ami háborús bűncselekménynek minősül.

Philip Luther, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatója azt mondta, “a családi házak elleni többszöri, aránytalan támadások azt mutatják, hogy Izrael jelenlegi katonai taktikája mélyen elhibázott és alapvető ellentétben áll a nemzetközi humanitárius jog elveivel”.
Az emberi jogi szervezet a palesztin fegyveres csoportokat is háborús bűnökkel vádolja, mert több ezer rakétát lőttek Izraelre, megölve hat polgári személyt, köztük egy gyermeket.

Az AI megjegyezte, hogy a jelentés elkészítéséhez nem tudott helyszíni vizsgálatot végezni, mivel Izrael megtagadta számára és más jogvédő csoportok számára is a beutazást Gázába.

Az Amnesty International felszólította mind Izraelt, mind a palesztinokat, hogy csatlakozzanak a Római Egyezményhez, és hatalmazzák fel a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságot az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálására.
Jeruzsálem nem fogadta el a szervezet jelentését, mert az szerinte nem szolgált bizonyítékokkal, és figyelmen kívül hagyta a Hamász által dokumentáltan elkövetett háborús bűnöket, beleértve a civil személyek bevetését védőpajzsként, a fegyverek és lőszerek tárolását, valamint lövések leadását iskolákból, kórházakból, mecsetekből és polgári lakónegyedekből.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a jelentés “propagandaeszközként szolgál a Hamász és más terrorcsoportok számára”. Jeruzsálem közölte, hogy jelenleg kilencven, a hadművelet idején történt háborús incidens ügyében folytatnak vizsgálatot.

MTI

orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑