Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 11. 08.

Az azeri erők elfoglalták Susát

2020. 11. 08.

Ilham Aliyev azeri elnök vasárnapi közlése szerint az azeri erők elfoglalták a stratégiai fontosságú Susa városát az örmény erőkkel folytatott harcok során Hegyi-Karabahban.

“Nagy büszkeséggel jelentem be, hogy Susa városát felszabadították az örmény megszállás alól. Susa a miénk! Karabah a miénk!” – jelentette ki Aliyev a néphez intézett televíziós beszédében.

Örmény tisztségviselők cáfolták Aliyev állítását. A harc folytatódik – örmény nevén – Susiért – közölték Jerevánban.
A várossal kapcsolatban korábban Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke úgy fogalmazott: aki ellenőrzi Susát, az ellenőrzi egész Hegyi-Karabahot. A város 15 kilométerre fekszik Hegyi-Karabah fővárosától, Sztepanakerttől.

Hegyi-Karabahban szeptember 27-e óta folynak a harcok. Azerbajdzsán eltökélt szándéka, hogy fegyverrel visszaszerzi a többségében örmények lakta enklávét. Az ENSZ minapi jelentése szerint a harcok elől civilek tízezrei menekültek el.

A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma szerint az összecsapásokban eddig 1100-nál több katonája esett el. Azerbajdzsán csak a civil áldozatokról ad tájékoztatást, katonai veszteségeit nem közli a háborús időszakban érvényes katonai cenzúrára hivatkozva.

Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres harc bontakozik ki az örmények és az azeriek között.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑