Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2016. 04. 05.

Az azeriek nem tudják áttörni az örmény védelmi rendszert

2016. 04. 05.

Az azerbajdzsáni fegyveres erők többször megpróbáltak betörni Hegyi-Karabah területére, de nem jártak sikerrel. Az örmény hadsereg 170 katonája halt meg az elmúlt órákban, hogy megvédje a hátországot.

Az azerbajdzsáni fegyveres erők egységei a nap folyamán egy sor próbálkozást tettek arra, hogy bejussanak Hegyi-Karabah területére – közölte az Armenpress örmény hírügynökség szerint David Babaján, a nemzetközileg el nem ismert köztársaság elnökének szóvivője.

“Ez nem sikerült nekik. Az azerbajdzsáni katonákat visszaszorították, tucatnyi veszteséget okozva nekik. Ezen kívül megsemmisítettek még öt T-90-es típusú harckocsit is” – tette hozzá.

Szavai szerint a helyzet kiélezett, de az örmények ellenőrzése alatt van. Összességében pedig 25 azerbajdzsáni harckocsit semmisítettek meg a harcok során – mondta Babaján.

Ugyanakkor a bakui védelmi minisztérium szerint az elmúlt órákban az azerbajdzsáni hadsereg 170 örmény katonával végzett és 12 páncélozott járművet semmisített meg.

A veszteségek azeri oldalon is súlyosak. Több mint száz azeri katona halt meg, több mint egy tucat harckocsit és 2 drónt veszített el az azeri hadsereg az elmúlt napokban.

A tárca közleménye szerint az azerbajdzsáni erők ellenőrzése alá vont stratégiai jelentőségű magaslatokon a hadsereg mérnöki és utász alakulatai erődítési munkálatokat végeznek, illetve azokat a terület vizuális megfigyelésére és tűzirányítási feladatokra használják.

Szombatra virradó éjszaka hirtelen éleződött ki a konfliktus. A tüzérség és a légierő bevonásával harci cselekmények indultak, és a felek egymást vádolják a tűzszüneti megállapodás megsértésével.

Az örmény védelmi tárca szerint Azerbajdzsán hétfőn ismét lőtte Hegyi-Karabahot. A tájékoztatás szerint az azeri hadsereg az éjszaka folyamán a feleket elválasztó vonal teljes szakaszán aknavetőkből és más fegyverekből hevesen lőtte a térség lakott területeit és a hadsereg állásait.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) közölte, hogy a hét végi összecsapásokban 30 katona és három civil meghalt, valamint több mint kétszázan megsebesültek.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑