Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2019. 11. 27.

Az Egyesült Államok által támogatott szervezet áll az iráni zavargások mögött

2019. 11. 27.

A Mojahedin E-Khalq (MEK) nevű terrorszervezetet az Egyesült Államok hozta létre az 1979-és iszlám forradalom után, hogy megdöntsék Khomeini ajatollah hatalmát és az Amerika bábjának számító sah visszatérhessen Iránba.

Az iszlám forradalom után többször is próbálkoztak a hatalom megszerzésével, de eddig még sohasem sikerült neki. Azonban ezeknek a kísérleteknek sok civil áldozata volt és a terror cselekményeik eddig 17 000 iráni életét követelték.

Ráadásul a hazaáruló MEK az iraki-iráni háború idején elhagyta Iránt és átvonult Irakba, hogy az iraki hadsereg oldalán harcoljon Irán, a kurdok és az iraki síiták ellen.

Az amerikaiak által támogatott MEK már évek óta Albániában működik, azonban sok tagjuk van Iránban is akik bizonyos időközönként Szaúd Arábia és a CIA parancsára zavargásokat kezdeményeznek Iránban a hatalom megdöntése érdekében.

Ennek a tervnek a része az utóbbi hetekben történt iráni erőszakhullám is, ahol a békésnek indult tüntetéseket külföldi ügynökök használták ki akik civileket és rendőröket egyaránt gyilkoltak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑