Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2019. 12. 06.

Az Egyesült Államok tizenégyezer további katonát küld a Közel-Keletre

2019. 12. 06.

A The Wall Street Journal információi szerint az amerikai kormány azt tervezi, hogy tizenégyezer további katonát küld a Közel-Keletre. Ezzel együtt több tucat hajót és más katonai felszereléseket, elmondásuk szerint Irán féken tartására.

A térségen küldeni kívánt erők száma a duplája annak május óta csapaterősítés címén  térségbe küldtek. Donald Trump amerikai elnök szerint ezt a döntést legkésőbb egy hónapon belül meg kell hozniuk.

Trump elnöknek már a jövő évi választásra kell készülnie, ezért nem akar semmibe bele keveredni külföldön és távol kívánja tartani magát a konfliktusoktól.  Azonban Iránnal kapcsolatba, izraeli nyomásra, mindig azt hangoztatja, hogy fel kell készülnie egy Teherán felől érkező fenyegetésre. Amerikai tisztségviselők szerint az elnök ezért beleegyezne egy kisebb csapaterősítésbe is.

Az amerikai katonai vezetés részéről egyre nagyobb a félelem egy esetleges amerikai érdekek ellen történő iráni támadással kapcsolatban. Éppen ezért mindenképpen fontosnak tartják további csapatok irányítását a térségbe. Szerintük a jelentős katonai erő jelenléte elrettenti majd Teheránt. Az amerikaiak ugyanis több eseményért Iránt vádolják, mint például a szeptemberben szaúdi olajlétesítmények elleni támadás.

Az új csapaterősítés másik célja az amerikai hivatalnokok szerint az, hogy Iránnal betartassák a szankciókat és ezzel gazdasági nyomást gyakoroljanak a perzsa országra. Az Egyesült Államok ugyanis az utóbbi hónapokban fokozta az Irán elleni egyoldalú szankciókat, melyekkel szerintük csapást tudnak mérni az iráni gazdaságra, de elsősorban az olaj exportra. Mások szerint azonban az újabb csapatok küldésével csak újabb támadásokat provokálnak ki a térségben.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (marketwatch.com) 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑