Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 07. 06.

Az egyiptomi bíróság levette a korábbi elnököt Mohamed Murszit a terror-listáról

2018. 07. 06.

Az egyiptomi bíróság szerdán úgy döntött, hogy Mohamed Murszit és 1500 másik személyt levesz a terror-listáról, az ügyüket pedig újra megvizsgálják.

A korábbi években ugyanis az egyiptomi bíróság a Muszlim Testvériség vezetőit és számos tagját felvette az ország által vezetett terrorizmus listára. A szervezet ugyanakkor továbbra is be van tiltva Egyiptomban és sok más országban. A Testvériség vezetői közül korábban elsőként Mohamed Murszi köztársasági elnököt és Mohamed Katatni-t, a parlament felső házának elnökét tették rá a listára.

Murszi 2012-ben Hosni Mubarak elnök lemondása után lett Egyiptom elnöke. Ekkor lett újra legális az 50-es években betiltott Muszlim Testvériség. Az elnök magas állami pozíciókat adott a Testvériség vezetőinek és több szélsőséges szalafista vezetőt engedett ki a börtönökből, akiket a korábbi rendszer terrorizmus miatt ítélt el. (Mint például Aboud Al-Zomor-t akit még 1981-ben ítéltek el Anwar Al-Sadat egyiptomi elnök elleni merényletben való részvétel miatt.)

Murszi hatalmának a 2013-as katonai puccs vetett véget amikor is az elnököt és a teljes egyiptomi kormányt letartóztatták. Az ellenük folyó eljárás azonban nem volt egyértelműen koncepciós jellegű, hiszen sokukat költségvetési csalással is megvádoltak és jelentős mennyiségű készpénz került elő a letartóztatások során. Az ország irányítását abban az időben a jelenlegi egyiptomi elnök által irányított katonai tanács vette át akik eljárást indítottak a Muszlim Testvériség vezetői ellen, a szervezetet pedig ismét betiltották.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑