Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Egyiptom

2016. 02. 08.

Az egyiptomi igazságügyi miniszter likvidálná a szélsőséges iszlamistákat – a Human Rights Watch tiltakozik

2016. 02. 08.

Szélsőséges iszlamisták tömeges lemészárlására szólított fel az egyiptomi igazságügyi miniszter. A Human Rights Watch ember jogi szervezet felszólította az egyiptomi elnököt, hogy ítélje el a miniszter kijelentését – közölte az MTI.

Tömeges likvidálást szeretne látni a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet soraiban az egyiptomi igazságügyi miniszter, amit a merényletek áldozataivá vált rendőrök miatti bosszúvággyal indokolt egy tévéinterjúban. A Human Rights Watch (HRW) hétfői közleményében, amelyben az emberi jogi szervezet arra szólítja fel Abd Al-Fattah Al-Sisi elnököt, hogy ítélje el a tárcavezető kijelentéseit.

A 2013-ban elmozdított iszlamista elnökkel, Mohamed Murszi és a mögötte álló Muzulmán Testvériséggel szembeni hozzáállásáról ismert volt bíró, Ahmed ez-Zend a Szada el-Balad tévécsatorna január végi adásában a következőket mondta: “a fegyveres erők minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, (…) hogy oltsák bosszúszomjunkat. (…) Esküszöm a mindenható Istenre, hogy a szívemben tomboló tűz addig nem alszik el, amíg minden egyes vértanúért cserébe a Muzulmán Testvériség 10 ezer tagját meg nem ölik.”

A HRW levelet küldött Al-Sisinek, amely szerint “világossá kellene tennie, hogy kormánya büntető eljárást indít mindenki ellen, aki a testvériség támogatói vagy bármely más csoport tagjai ellen csupán politikai vagy eszmei orientációjuk miatt gyilkosságot követ el, vérontásra szólít fel, illetve abban segítséget nyújt”.

A HRW közel-keleti részlegvezetője, Leah Whitson szerint az, “hogy egy, a törvény fennhatóságának felügyeletéért felelő, magas rangú kormánytisztviselő megjelenik a tévében, és a politikai ellenzék lemészárlására biztat, arról tanúskodik, miként hagytak fel még a törvényszerűség látszatával is az egyiptomi kormány egyes tagjai”.

A Szada el-Balad csatorna műsorvezetője, Ahmed Músza is rendszeres beszédtémája az egyiptomi közéletnek heves kirohanásai miatt. Így 2014 tavaszán, egy kétnapos villámper alatt 529 emberre kiszabott halálos ítélettel kapcsolatban kijelentette: “Inkább tíz-, sőt húszezret kellett volna (halálra ítélni). Miért vagy úgy felháborodva jogvédő úr? (…) Mit vársz el a törvénykezéstől? Tisztelegjen a terroristák előtt? Vagy talán te is a terrorizmust támogatod?”

A Muzulmán Testvériséget 2013 végén betiltották, majd terrorszervezetté nyilvánították. A jelenlegi hatalom két és fél éve tartó hadjáratot folytat a testvériség ellen, és az országban rendszeressé vált – főként a biztonsági erőket célzó – terrorcselekmények legtöbbjét az iszlamista mozgalom számlájára írja.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑