Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 03. 06.

Az egyiptomi koptok nem akarnak gyűlöletet

2015. 03. 06.

2015. januárban Szirt környékéről elhurcoltak majd lefejeztek 21 egyiptomi koptot. Dzsihádista csoportok az interneten körözik a „törvényes áldozatok és keresztény keresztes vitézek” fotóit.

A „kereszt népe elleni vérrel írott üzenetet” a koptok közvetlenül nekik címzett támadásként fogják föl. A gyűlöletet azonban elutasítják. A dzsihádisták a 21 fogságba ejtett egyiptomi munkás személyazonosságát kivégzésük előtt még egyszer utoljára alaposan ellenőrizték, hogy végleg megbizonyosodjanak róla: ők valóban keresztények.

A lefejezettek közül legalább 13 kopt Szamalut városából származott. Esztafanosz Sehata atya, a szamaluti Mor Markosz (Szent Márk) közösség papja elmondta: „Egyetlen vigaszunk, hogy már mind a 21 mártírunk Jézus Krisztusnál van. Imádkozunk, hogy családjaik és szeretteik is vigaszt találjanak.” Az egyik kivégzett, a 27 éves Lukasz Nagaty Anisz a fogságban lett édesapa. Újszülött kislányát sohasem láthatta. Fivére elmondta, hogy halálhíre sokként érte őket: „Édesanyánk elájult, mi pedig csak sírtunk.” Al-Our falu egyik lakója két testvérét vesztette el. „Máig nem tudom fölfogni, hogy soha többé nem látom őket viszont. Megölték őket, csak mert keresztények voltak… Jézus Krisztus nevét kiáltották, mikor lefejezték őket.”

Az emberölés heves indulatokat szított az egyiptomi társadalomban, amely kezdi nyíltan elítélni a szélsőséges vahhábita és szalafista teológiát. Ezt az ideológiát oktatják az iszlám világhírű al-Azhar egyetemén is Kairóban. Alig pár órával azt követően, hogy az Iszlám Állam (IÁ) 2015. február 15-én (vasárnap) este videót közölt a kivégzésről, Ibrahim Eissza egyiptomi újságíró talk showjában ezt mondta: „A 21 kopt kivégzése Líbiában annak a tövisnek a mérgező termése, amit a politikai iszlám eszméje 40 évvel ezelőtt elvetett.” Eissza azt is hozzáfűzte, hogy az IÁ merénylete tagadhatatlanul azon a vallási ideológián alapszik, amelyet az egyiptomi iskolákban és az al-Azhar egyetemen is tanítanak. Az al-Azhar erre gyorsan „barbárnak” minősítette a kivégzést, bár kritikusok emlékeztetnek rá, hogy az egyetem oktatói még 2014. decemberben egy, a fanatizmusról és terrorizmusról rendezett nemzetközi konferencián nem voltak hajlandók „hitetlennek” minősíteni az IÁ harcosait.

Abd al-Fattah al-Sisi egyiptomi elnök hétnapos nemzeti gyászt rendelt el. A lakossághoz intézett üzenete önmagáért beszél: „A keresztények Egyiptom teljes értékű állampolgárai. Nem engedhetjük, hogy hazánkban gyűlölet és hasadás támadjon keresztények és muzulmánok közt.” Az államfő már 2015. január 6-i – a kairói kopt templom karácsonyi miséjén tett – látogatásakor szokatlanul egyértelmű jelét adta a keresztények iránti megbecsülésének.

Orientalista.hu  – CSI Magyarország

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑