Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2019. 02. 15.

Az egyiptomi parlament elfogadta az elnöki ciklus meghosszabbításáról szóló alkotmány módosítást

2019. 02. 15.

Az egyiptomi parlament szóvivője bejelentette, hogy a parlament elfogadta azt az alkotmány módosító javaslatot, mely meghosszabbítaná az elnöki ciklust. Ez pedig lehetővé tenné, hogy a jelenlegi elnök Abdel Fattah El-Sisi akár 2034-ig betöltse a hivatalát.

Az 596 képviselőből 485 -en támogatták az indítványt. Az elfogadott javaslatot ezek után továbbküldik a Képviselőház Alkotmányügyi Bizottságának felülvizsgálat céljából. A bizottságnak 60 napja van döntést hozni a javaslattal kapcsolatban. Ezek után a bizottságon belüli szavazás dönt arról, hogy az ügyben lehet e népszavazást tartani.

A képviselőház honlapja szerint az elnöki ciklus meghosszabbításának kívül más alkotmánymódosító javaslatokat is tárgyalnak, mint például az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásával, a tagjaik kiválsztásával és a parlament második kamarájának létrehozásával kapcsolatban.

Az elfogadásra váró javaslatok között van olyan is, mely előírná, hogy a parlamentben képviselőinek legalább 25 százaléka nő legyen. Ezen kívül biztosítanának helyeket a fiatal földműveseknek, munkásoknak és a kopt keresztényeknek.

Orientalista.hu  – Al-Isfahani (Egyptianstreets.com)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑