Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2019. 01. 21.

Az életüket kockáztatják a szabadságra vágyó szaúdi nők

2019. 01. 21.

Hazájában halál várt volna rá, de Kanada befogadta a Szaúd-Arábiából elmenekült lányt. A szaúdi hatóságok tagadták, hogy a lánynak bántódása esett volna a hazájában.

Kanada fogadta be Rahaf Mohammed al-Kununt, azt a 18 éves szaúdi lányt, aki a családja, a nőket sújtó szaúdi törvények és hagyományok elől Thaiföldre menekült – hangzott el az M1 Világ magazinjában.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azt kérte, hogy Kanada fogadja be menekültként Rahaf Mohammed al-Kununt. Ebbe beleegyeztek és menedékjogot adtak a lánynak.

Menedékjogot akart

A thai hatóságok – arra hivatkozva, hogy Rahafnak nem volt hazaszóló repülőjegye és szállodai szobafoglalása – eredetileg vissza akarták toloncolni a lányt Szaúd-Arábiába. A fiatal nő azonban elbarikádozta magát egy hotelszobában, ahol az interneten keresztül, videókkal és Twitter-üzenetekkel kommunikált a világgal. Rahaf azt állította, hogy a családja meggyilkolja, ha hazaküldik, és az ENSZ-től kért segítséget.

Egy videóüzenetében azt mondta, addig nem hagyja el a szobáját, míg nem találkozik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossal, ugyanis menedékjogot szeretne kapni.

Az internetes üzenetek hatalmas visszhangra találtak, rengetegen biztosították Rahafot a támogatásukról.

A szaúdiak tagadták, hogy bántódása esne a lánynak

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Thaiföldre küldte a hivatal két emberét az ügy kivizsgálására, a thai hatóságok pedig vállalták, hogy menedéket nyújtanak a lánynak, míg el nem dől, hogy mi lesz vele. A szaúdi hatóságok is megszólaltak az ügyben, tagadták, hogy a lánynak a hazájában bántódása esne.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Ausztráliával és Kanadával is tárgyalt a lány menedékkérelme ügyében. Az ausztrál bevándorlási törvények különösen szigorúak, és az ország Rahaf esetében sem volt hajlandó kivételt tenni: nem könnyítették és gyorsították meg a fiatal nő ügyintézését.

A szaúdi nők férfi rokonaik gyámsága alatt állnak

A szaúdi menekült végül Kanadában talált új otthonra. A szaúdi nők ugyanis férfi rokonaik gyámsága alatt állnak: csak az ő engedélyükkel utazhatnak, dolgozhatnak, vagy házasodhatnak. Az internet segítségével azonban ma már sok asszony és lány tart fenn kapcsolatot a Szaúd-Arábián kívüli világgal.

A Rahaféhoz hasonló történetek pedig arra ösztönzik őket, hogy megpróbáljanak elszökni a családjuktól. Csakhogy ez veszélyes vállalkozás.

Adam Coogle, a Human Rights Watch Közel-Kelet szakértője elmondta, mindez azért veszélyes, mert ha sikertelen a szökés, és a nőt visszaviszik Szaúd-Arábiába a családjához, a dolgoknak szörnyű következményei lehetnek. Mint mondta, a szökni próbáló szaúdi nők erőszak áldozatává válnak, de akár meg is gyilkolhatják őket.

Szaúd-Arábiában az elmúlt néhány évben több szempontból is javult a nők helyzete: autót vezethetnek vagy a családjuk engedélyével vállalkozást indíthatnak. De a férfi gyámsági rendszer alapjait nem érintették a változások, a nőket továbbra is másodrendű állampolgárokként kezelik.

A szaúdi kormány mindeddig nem reagált az ügyre, és Kunun története az állami médiában sem jelent meg. Az Emberi Jogok Nemzeti Társasága nevű állami intézmény azonban bírálta a módszereket, amelyeket egyes külföldi szervezetek és tisztségviselők alkalmaznak azzal a céllal, hogy „engedetlenségre bujtsák fel” a fiatal szaúdi nőket.

Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑