Cadmus fordítás Cadmus
Emirátusok

2023. 03. 19.

Az Emirátusokban tárgyalt a szíriai elnök

2023. 03. 19.

Bashar Al-Assad szíriai elnök vasárnap az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott, ahol egyebek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Mohamed bin Zájid Ál Nahajan államelnökkel.

Az emírségek hírügynöksége szerint Mohamed bin Zájid Ál Nahajan a repülőtéren fogadta Aszadot és feleségét, Aszmát. A szíriai elnököt hitvesével közösen később katonai tiszteletadás mellett fogadták a fővárosban, Abu-Dzabiban található elnöki palotában.

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan később Twitter-oldalán arról írt, hogy “pozitív és konstruktív megbeszélést folytattak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről”. Hozzátette: megvitatták a szíriai, illetve térségbéli helyzet stabilizálására irányuló együttműködés javításának a kilátásait is

A két államfő országaik kétoldalú kapcsolatairól, illetve gazdasági együttműködésről folytat tárgyalásokat. Közös elképzelésük, hogy erősíteni kell az arab országok közötti kapcsolatokat.

Sheikh Mohamed Bin Zayed Al-Nahyan véleménye szerint Szíriának vissza kell térnie az arab államok közösségébe, vagyis az Arab Ligába, melyből a szíriai fegyveres konfliktus kezdetén tiltották ki Damaszkuszt.

Az Emirátusok az arab államok közül az elsők között volt, melyek helyreállították diplomáciai kapcsolataikat Damaszkusszal és jelentős támogatás érkezett tőlük Szíriába a földrengés sújtotta területekre.

A iszlamista csoportok által gerjesztett  2011-es háború kitörése óta damaszkuszi vezetés nagyban elszigetelődött az arab világon belül. Az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát, több arab ország pedig hazahívta nagykövetét Damaszkuszból.

Assad ugyanakkor a február 6-i – több ezer halálos áldozatot követelő – földrengést követően valamelyest oldani tudta ezt a helyzetet, köszönhetően az arab államok segítőkészségének.

A természeti katasztrófa nyomán az emírségek külügyminisztere Damaszkuszba látogatott. Az Arab-öböl menti ország ezen felül segélyszállítmányok tucatjait indította Szíriába.

Az Egyesült Arab Emírségek már hosszabb ideje a kapcsolatok rendezésére törekszik. Aszad 2022 márciusában látogatott utoljára Abu-Dzabiba. A szíriai vezető a polgárháború kezdete óta csak ritkán hagyta el országát, és akkor is csak szövetségeseit – Oroszországot és Iránt – látogatta meg.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (MTI, SANA)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑