Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 08. 24.

Az ENSZ és a jogvédők szerint jogszerűtlen volt a tömeggyilkos terroristák kivégzése

2016. 08. 24.

Az ENSZ szerint nem volt jogszerű annak a 36 iraki férfinak a kivégzése, akit egy 2014-ben elkövetett tömeggyilkosság miatt ítéltek halálra.

A kivégzéseket szombaton hajtották végre a dél-iraki Násziríja városának börtönében. A vádlottak az iraki hatóságok közlése szerint 1700, jórészt újonc katona legyilkolásában vettek részt, akik elszöktek a táborukból, és megadták magukat az Iszlám Államnak.

A kivégzetteket titkos besúgók feljelentése, vagy valószínűleg erőszakkal kicsikart vallomások alapján ítélték el – mondta kedden egy genfi sajtótájékoztatón Cecile Pouilly, a világszervezet humanitárius ügyekben illetékes szóvivője.

A vádlottak kirendelt védője nem vett tevőlegesen részt a tárgyaláson, kivéve egy pár perces védőbeszédet közvetlenül az ítélet kihirdetése előtt – tette hozzá.

Az ENSZ kérte az iraki hatóságokat, hogy az eljárás során tartsák be a szabályokat ahelyett, hogy egyszerűen bosszút állnak. Sajnos nem ez történt – mondta a szóvivő.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy friss jelentésében azt állította, hogy az egyik vádlott a kutatóinak elmondta, hogy addig verték őket, amíg magukra terhelő vallomást nem tettek. Az emiatt tett panaszukat nem vették figyelembe, és nem vizsgálták ki.

Egy másik jogvédő szervezet, a Human Right Watch keddi nyilatkozata szerint az államilag kijelölt védők nem is beszéltek a vádlottakkal, a családjuk által felfogadott ügyvédek pedig nem találkozhattak velük.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑