Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 12. 03.

Az ENSZ felszólítja Izraelt az atomprogram leállítására

2014. 12. 03.

Az ENSZ közgyűlése elfogadott egy Egyiptom által javasolt határozatot, ami felszólítja Izraelt, hogy ne fejlesszen, gyártson vagy birtokoljon atomfegyvert, valamint kritizálja az országot, amiért nem része az Atomsorompó Egyezménynek.

A határozat felszólítja Izraelt, hogy állítsa le a katonai célú atomprogramot, valamint mondjon le a már birtokolt atomfegyverekről, nukleáris létesítményeit pedig helyezze a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség őrizete alá.

A dokumentum szövege szerint az ENSZ korábban jelentős erőfeszítéseket tett arra vonatkozóan, hogy a Közel-Kelet atomfegyverektől mentes övezetté váljon, és Izrael a térség egyetlen országa, amely nem írta alá az Atomsorompó Egyezményt.

Izraellel kapcsolatban sokan feltételezik, hogy birtokol atomfegyvereket, ám mindezidáig hivatalosan nem ismerte el azt. Az arab országok részéről eddig is célkeresztben volt, amiért nem hajlandó nukleáris létesítményeit nemzetközi ellenőrzés alá helyezni. Az Egyiptom által javasolt határozatot 161 ország fogadta el, mindössze öten szavaztak ellene és 18-an tartózkodtak.

Az Egyesült Államok és Kanada továbbra sem támogatja Izrael nukleáris leszerelését, képviselőik az “egyensúly megbontásának” nevezték azt.

2012-ben az ENSZ közgyűlése felszólította Izraelt, hogy csatlakozzon az Atomsorompó Egyezményhez, idén szeptemberben pedig a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség előterjesztett egy javaslatot Izrael atomfegyver-arzenáljával kapcsolatban, amit akkor 58 ország elutasított és 48-an tartózkodtak. Válaszként az izraeli külügyminisztérium kijelentette, hogy “az ENSZ elvesztette minden hitelességét”, mert az ilyen rutinszavazásokon “az antiszemitizmus miatt a többség Izrael ellen szavazna”.

A gázai háború során az izraeli Dimona atomerőmű területét több alkalommal is találat érte, a Vaskupola légvédelmi rendszer nem tudta biztosítani annak védelmét, az ország területén így nem csak a katonai, de a polgári atomprogramot is célszerű lenne nemzetközi ellenőrzés alá helyezni.

Hídfő.net

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑