Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 05. 09.

Az ENSZ-főtitkár felszólította az atomalku továbbra is részes feleit, hogy tartsák magukat a megállapodáshoz

2018. 05. 09.

Miután az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy felmondja az iráni atomprogramról szóló 2015-ös egyezményt, az ENSZ-főtitkár felszólította a szerződés (JCPOA, Közös Átfogó Cselekvési Terv) továbbra is részes feleit, hogy tartsák magukat a megállapodásban foglaltakhoz.

António Guterres keddi közleményében súlyosan aggasztónak nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését. Mint mondta, az úgynevezett atomalku a nemzetközi, illetve a regionális békét és biztonságot hivatott elősegíteni, s felszólította az ENSZ-tagállamokat az egyezmény támogatására.

“Létfontosságú, hogy a terv végrehajtásával kapcsolatos minden aggályt a JCPOA-ban lefektetett mechanizmusokon keresztül rendezzenek. A JCPOA-hoz nem közvetlenül kapcsolódó ügyeket pedig elfogulatlanul, az egyezmény és vívmányainak a megtartásával kell megoldani” mondta Guterres.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren Trump döntését követően bejelentette, hogy Párizs olyan, az iráni atomprogramról szóló szélesebb megállapodáson fog dolgozni, amely lefedi majd az iszlám köztársaság regionális tevékenységét, illetve ballisztikusrakéta-programját is.

Brit-francia-német közlemény: Sajnálatos és aggályos Trump döntése

Sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte kedd este Londonban kiadott közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette az Egyesült Államok kilépését az iráni nukleáris fejlesztési programról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból.

Theresa May, Emmanuel Macron és Angela Merkel a közös közleményben – amelyet a három vezető megállapodása alapján a brit kormányfő londoni hivatala tett közzé – leszögezi, hogy a három európai hatalom változatlanul elkötelezett az egyezmény érvényben tartása mellett, mivel a megállapodás továbbra is fontos a közös biztonsági érdekek szempontjából.

A kommüniké felhívja a figyelmet arra, hogy az Iránnal aláírt megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá 2231-es számú határozatával, amely változatlanul kötelező nemzetközi jogi erővel bír.

Kanada sajnálkozik, Japán figyelemmel kíséri az eseményeket

A kanadai kormány “sajnálkozik” amiatt, hogy az amerikai elnök az iráni atomegyezmény felmondásáról döntött, Japán pedig “szoros figyelemmel” követi a döntés hatását – jelentették be a külügyminisztériumok.

„A JCPOA (Közös Átfogó Cselekvési Terv) szigorú, eddig példa nélküli nemzetközi ellenőrzés alá vonta az iráni atomprogramot” – hangsúlyozta Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter egy közleményben.

Emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt a Hetek országcsoportja (G7), benne az Egyesült Államokkal megállapodott, hogy „biztosítani fogják, hogy az iráni atomprogram kizárólagosan békés természetű legyen”.

„Kanada a hatékony normákra alapozott nemzetközi rendet támogatja, és úgy véli, hogy JCPOA-ra szükség van ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki” – írta a külügyminiszter.

Tokióban Kono Taro külügyminiszter közölte, hogy Japán szoros figyelemmel követi, hogy milyen hatása lesz az amerikai elnök döntésének. Közölte azt is, hogy országa tárgyalásokat fog folytatni az érintett országokkal a megállapodás fenntartásáról.

Irán 2015 nyarán egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal, Németországgal, valamint az Európai Unióval, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene életbe léptetett szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

Orientalistah.hu – MTI, Magyar Idők, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑