Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2016. 02. 01.

Az ENSZ nem nyújt védelmet a Pakisztánból menekült keresztényeknek

2016. 02. 01.

Thaiföld 2015. december 16-án kiutasította a Pakisztánból menekülteket. A keresztény Shahbaz család már három éve várt menekültstátuszuk elismerésére.

Az iszlámisták 2012-ben meggyilkolták a családfő húgának, Anilának (álnév) hétéves kisfiát, és életveszélyesen megfenyegették az egész családot. Ekkor úgy döntöttek, hogy Thaiföldön keresnek menedéket. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azonban elutasította a hattagú keresztény család kérelmét. Ráadásul a thaiföldi rendőrség 2015. július 15-én letartóztatta a szívbeteg Shahbazt (álnév). Csak azután engedték el a családfőt, hogy a CSI kifizette helyette a mintegy 400.000.- Ft-nak megfelelő thai bát óvadékot.

Ártatlanul fogságban

Joshua – Shahbaz legidősebb fia – 2015. október 21-én került a thaiföldi idegenrendészet látókörébe. Az ártatlan fiatalember ma is rács mögött van. A CSI őt is kiváltotta volna, de a hatóságok nem is reagáltak az ajánlatra. „Mivel Thaiföldön tartózkodási engedélyünk sincs, egyszer sem látogathatjuk meg őt a börtönben” – panaszkodott az édesapja.

Időközben Eszternek, Shahbaz feleségének az egészségi állapota is romlott. Az asszony éjjel-nappal a letartóztatástól retteg, és el sem meri hagyni a kis szobájukat. A kevés mozgástól mindkét lába ödémás lett. A CSI gondoskodik számára gyógyszerről, amitől valamelyest javult az állapota.

Shahbaz közvetlenül karácsony előtt az ENSZ segítségét kérte. „Az egész családom stresszel és depressziós lett. Megértem, hogy Önök nem tudják kihozni a fiamat a börtönből. De legalább adjanak menekültstátuszt, hogy kapjunk egy esélyt a Thaiföldön maradásra” – írta az ENSZ-hez intézett levelében.

Az ENSZ elképesztő ajánlata

A CSI segíteni akar a Pakisztánból Thaiföldre menekült keresztényeken. De egyre az akadály egyre nő: amikor Shahbaz végső kétségbeesésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosához fordult, tőle azt a tanácsot kapta, hogy térjenek vissza Pakisztánba, felesége pedig betegápoló nővérként dolgozzon újra.

Shahbaz tisztában van vele, mi vár rájuk régi hazájában: istenkáromlás, emberrablás és erőszak – felesége és három gyermeke elmenekítése – miatt azonnal bíróság elé állítanák. Ítélete pedig biztos halál. „A CSI segítsége nélkül már nem is élnénk – üzente a szívbeteg férfi. – Már csak abban bízunk, hogy Isten meghallgatja a könyörgésünket.”

Nem szívesen látott

A 6,5 milliós Bangkokban – Thaiföld fővárosában – több száz pakisztáni menekültcsalád él nyomorúságos körülmények között. Többségük keresztény. Thaiföld nem írta alá az ENSZ 1951-es Menekültügyi Egyezményét, amely a nemzetközi menekültvédelem legfontosabb dokumentuma. Az országban nincs menekülttörvény, sem szervezett eljárásmód a menedéket kérők elbírálására.

Orientalista.hu – CSI-Magyarország

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑