Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 12. 01.

Az ENSZ nem szállít humanitárius segélyt Aleppoba

2016. 12. 01.

 Noha az Aleppoba vezető út felszabadult, sem az ENSZ, sem más nemzetközi szervezet nem szállít humanitárius segélyt a város polgári lakosságának – közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője szerdán Moszkvában. Franciaország kérésére sürgősen összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa az Aleppoban kialakult helyzetet.

Rudszkoj szerint a szíriai hadsereg felszabadította a török határtól Aleppoba vezető Castello utat, de a szíriai orosz parancsnoksághoz eddig nem érkeztek humanitárius felajánlások nemzetközi szervezetektől. A tábornok rámutatott, hogy ezekre nagy szükség lenne, mert a felkelőktől visszafoglalt városrészekben nincs se víz, se villany, és nagyon súlyos humanitárius helyzet alakult ki.

Stephane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője korábban közölte, hogy a világszervezet biztonsági garanciákat kér ahhoz, hogy ismét segélyszállításokat indítson útnak Aleppo felé.

Rudszkoj szerint az iszlamisták a város “teljes férfi lakosságát erőszakkal mozgósították, beleértve a 12 évnél idősebb serdülőket is”. Mint mondta, Aleppoban rendszeres a civil lakosság megfélemlítése, a “terroristák” pedig nap mint nap nyilvánosan végeznek ki olyanokat, akik megmozdulásokat próbálnak szervezni ellenük.

Szemtanúkra hivatkozva azt állította, hogy iszalmista fegyveresek újabb iskolákat, kórházakat és mecseteket robbantanak fel, és ezt a szíriai légierőre és tüzérségre fogják.

Rudszkoj úgy nyilatkozott, hogy Aleppot 80 ezer civil hagyhatta el a szíriai hadsereg sikeres offenzívájának köszönhetően, befogadásukra nyolc ideiglenes központot alakítottak ki. A szíriai Orosz Megbékélési Központ tábori konyhákat állított fel, és több tonna élelmiszert, valamint vizet szállított a városba. Szavai szerint az orosz védelmi minisztérium, miként márciusban Palmyra esetében, tűzszerészeket – több mint 200 katonát és 47 járművet – vezényel Aleppoba.

A tábornok elmondta, hogy Aleppo keleti részéből az elmúlt napokban 647 fegyveres távozott, s közülük 630-an máris amnesztiában részesültek, a többi 17 személy esetében még tart a mérlegelés.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑