Szíria

2016. 12. 01.

Az ENSZ nem szállít humanitárius segélyt Aleppoba

 Noha az Aleppoba vezető út felszabadult, sem az ENSZ, sem más nemzetközi szervezet nem szállít humanitárius segélyt a város polgári lakosságának – közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője szerdán Moszkvában. Franciaország kérésére sürgősen összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa az Aleppoban kialakult helyzetet.

Rudszkoj szerint a szíriai hadsereg felszabadította a török határtól Aleppoba vezető Castello utat, de a szíriai orosz parancsnoksághoz eddig nem érkeztek humanitárius felajánlások nemzetközi szervezetektől. A tábornok rámutatott, hogy ezekre nagy szükség lenne, mert a felkelőktől visszafoglalt városrészekben nincs se víz, se villany, és nagyon súlyos humanitárius helyzet alakult ki.

Stephane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője korábban közölte, hogy a világszervezet biztonsági garanciákat kér ahhoz, hogy ismét segélyszállításokat indítson útnak Aleppo felé.

Rudszkoj szerint az iszlamisták a város “teljes férfi lakosságát erőszakkal mozgósították, beleértve a 12 évnél idősebb serdülőket is”. Mint mondta, Aleppoban rendszeres a civil lakosság megfélemlítése, a “terroristák” pedig nap mint nap nyilvánosan végeznek ki olyanokat, akik megmozdulásokat próbálnak szervezni ellenük.

Szemtanúkra hivatkozva azt állította, hogy iszalmista fegyveresek újabb iskolákat, kórházakat és mecseteket robbantanak fel, és ezt a szíriai légierőre és tüzérségre fogják.

Rudszkoj úgy nyilatkozott, hogy Aleppot 80 ezer civil hagyhatta el a szíriai hadsereg sikeres offenzívájának köszönhetően, befogadásukra nyolc ideiglenes központot alakítottak ki. A szíriai Orosz Megbékélési Központ tábori konyhákat állított fel, és több tonna élelmiszert, valamint vizet szállított a városba. Szavai szerint az orosz védelmi minisztérium, miként márciusban Palmyra esetében, tűzszerészeket – több mint 200 katonát és 47 járművet – vezényel Aleppoba.

A tábornok elmondta, hogy Aleppo keleti részéből az elmúlt napokban 647 fegyveres távozott, s közülük 630-an máris amnesztiában részesültek, a többi 17 személy esetében még tart a mérlegelés.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑