Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2015. 10. 04.

 Az ENSZ szerint megbocsáthatatlan a kunduzi légitámadás

2015. 10. 04.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint tragikus és megbocsáthatatlan bűnnek nevezte a kunduzi kórház ellen elkövetett légitámadást.

Zaid Al-Hussein jordán herceg ENSZ diplomata szerint azonnali átlátható vizsgálatot követelt az ügyben. A főbiztos szerint a történtek miatt felmerül a büntetőjogi felelősség vonás kérdése is.

A kórház ellen tegnap hajnalban az amerikai légierő követtek el légitámadást. A halálos áldozatok száma 19 főre emelkedett köztük volt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet 12 munkatársa.

A robbanás nagyobb területet érintett, mint egy futballpálya, főként a sürgősségi osztály találták el.

Bart Janssens az MSF szervezet műveleti igazgatója szerint a kórház GPS koordinátáit többször is jelentették az afgán és amerikai hadseregnek.

A támadásnak magyar túlélője is volt. Jecs Zoltán Lajos az MSF ápolója  május óta dolgozik a kunduzi kórházban.

A magyar ápoló  fél órával a bombázás leállása után indult el, hogy körbenézzen a kórházban, és túlélők után kutasson.

„Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt” – mondta Jecs.

Az intenzív osztályon hat ember égett az ágyában, a műtőasztalon fekvő beteg már meghalt, az őt műtő orvosok egy biztonságos helyen kerestek menedéket. A helyiségben sebesült betegek ordítottak,  az ápoló a saját szemével haldokló kollégáit. Az egyik orvoson azonnali sürgősségi műtétet hajtottak végre az iroda asztalán, de végül  nem élte túl . Sok  orvos ápoló a sokkos állapot miatt  képtelenek voltak bármit is tenni.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint a történtek súlyosan sértik a nemzetközi humanitárius jogot. Az ENSZ főbiztosa szerint a nemzetközi és az afgán erők kötelesek tiszteletben tartani a polgári lakosság védelmét.

Az afgán belügyminisztérium szerint a támadás idején 10-15 terrorista tartózkodhatott a kórházban, akik mind meghaltak.

Kunduz Afganisztán egyik legfontosabb városa. A tálib terroristák és az afgán hadsereg egy hete harcol egymással a stratégiai város ellenőrzéséért.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑