Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Bahrein

2022. 11. 04.

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított a pápa bahreini miséjében

2022. 11. 04.

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított fel szombati bahreini miséjében Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő közel 30 ezer ember előtt tartott szentmisét Riffában, a bahreini nemzeti stadionban. A szervezők szerint több mint 100 országból érkeztek hívők a szertartásra.

Ferenc pápa beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy nem érzékel elegendő készséget a fegyveres konfliktusok megoldására. “A békét nem lehet úgy helyreállítani, hogy egy gonosz szóra egy még gonoszabbal válaszolnak” – fogalmazott.

Kijelentette, hogy a megbékélésre törekvő hozzáállással kell megtörni a “gonoszság láncolatát, az erőszak spirálját”.

A muszlim többségű Bahreinben mutatkozó vallási és nemzetiségi “sokféleséget” méltatva az egyházfő úgy vélte, hogy az ország “világunk élő képmása”, azé a világé, amelyet “egyre inkább a népek folyamatos vándorlása, az eszmék, szokások és hagyományok pluralizmusa jellemez”.

Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán becslése szerint 80 ezer katolikus él, nagy részük külföldi vendégmunkás.

A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt pápa soha nem járt az Arab-félszigeten.

Ferenc pápa vasárnap fejezi be bahreini látogatását.

A kelet-nyugati szembenállás és a fegyverkezési verseny ellen emelt szót Ferenc pápa Bahreinben

A fegyverkezési verseny ellen emelt szót Ferenc pápa pénteken a Bahreinben megrendezett vallásközi párbeszéden, egyúttal bírálta a kelet-nyugati szembenállást, és felszólította a vallási vezetőket, működjenek együtt a békéért.

A katolikus egyházfő a királyságban megrendezett Bahreini Fórum a Párbeszédért: Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért című nemzetközi vallásközi konferencia záróbeszédében leszögezte: a vallást soha nem szabad az erőszak igazolására használni, a hit vezetőinek pedig szembe kell szállniuk a hatalmasok “gyermeteg” háborús szeszélyeivel.

Több mint ezer politikai és vallási vezető előtt elmondott beszédében azt mondta, “a hatalmasok a pártos érdekekért folytatott elszánt harcra összpontosítanak és befolyási övezeteket rajzolnak át”. Felhívta rá a figyelmet, hogy ez a logika mindenekelőtt a “Kelet és a Nyugat” közötti ellentétben nyilvánul meg, amely “egyre inkább két szemben álló tengerhez hasonlít”, utalva ezzel az ukrajnai konfliktusra, amely ellen február 24. óta többször élesen szót emelt.

Elítélte egyben a “despotikus, imperialista, nacionalista és populista elképzeléseket” is, és kiemelte, hogy a globalizált világban csak közösen, egymással együttműködve lehet előrejutni.

Hamad bin Isza Ál Halifa bahreini király a tanácskozáson közös erőfeszítést sürgetett Oroszország ukrajnai háborújának leállítására és a béketárgyalások előmozdítására, “az egész emberiség javára”.

Ez a második alkalom, hogy Ferenc pápa egy a Perzsa(Arab)-öböl menti országba látogat; először az Egyesült Arab Emírségeket kereste fel 2019-ben. Akkori, mérföldkőnek számító útján Ahmed el-Tajeb sejkkel, a kairói al-Azhar mecset nagyimámjával aláírta a katolikus-muszlim testvériséget előmozdító dokumentumot.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑