Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2021. 08. 05.

Az etiópiai tigréi erők elfoglalták az UNESCO világörökségi listáján szereplő Lalibelát

2021. 08. 05.

Az észak-etiópiai tigréi lázadók elfoglalták az UNESCO világörökségi listáján szereplő, sziklába vájt, 13. századi templomairól híres Lalibela városát, helyi lakosok menekülnek el otthonaikból – közölte csütörtökön két szemtanú a Reuters brit hírügynökséggel.

Az etiópiai ortodox kopt keresztények milliói által szent helyként tisztelt Lalibela az észak-etiópiai Amhara régió North Wollo nevű vidékén található. Az elmúlt hetekben a tigréi harcok átterjedtek a szomszédos Amhara és Afar régiókra, s ennek következtében körülbelül 250 ezren kényszerültek elmenekülni.

Egy helyi lakos a Reutersnek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy tigrinya nyelven beszélő fegyvereseket látott átvonulni a városon csütörtökön. Hangsúlyozta, hogy a fegyveresek nem a Lalibelában élők amhara nyelvén beszéltek, és más egyenruhákat viseltek, mint a szövetségi erők.

A forrás szerint a központi etiópiai kormánnyal szövetséges amharai regionális erők szerda este helyi tisztségviselőkkel együtt elmenekültek a városból.

“Kértük őket, hogy maradjanak, vagy legalább adják oda a Kalasnyikov karabélyaikat, de ezt visszautasították, és elmenekültek, magukkal vittek öt mentőautót, néhány teherautót és járművet” – mondta.

A lakos elmondása szerint agyonlőtték az egyik barátját, aki azért könyörgött a helyi erőknek, hogy maradjanak, és védjék meg a civileket.

Egy másik helyi lakos elmondta, hogy ő még csütörtök reggel, a tigréi erők érkezésével egy időben elhagyta a várost, ahonnan – elmondása szerint – körülbelül kétszázan távoztak.

Lalibela jelentős turistacélpont az Afrika második legnépesebb országának számító Etiópiában.

Az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei novemberben megtámadtak egy tigréi katonai bázist, az etióp kormányerők pedig ellentámadást indítottak.

A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, kétmillióan menekültek el otthonaikból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

Az ENSZ szerint milliók szorulnak sürgős élelmiszersegélyre Tigrében.

Szemtanúk és túlélők rémtörténetbe illő brutális kegyetlenkedésekről számoltak be, különösen az etiópiai szövetségi erőket támogató eritreai katonák részéről. Addisz-Abeba júniusban tűzszünetet jelentett be, amelyet azonban a lázadók elutasítottak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑