Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 04. 20.

Az EU tagállamai nem küldenek katonákat Líbiába

2016. 04. 20.

Az Európai Unió tagállamai nem küldenek katonákat Líbiába az észak-afrikai ország helyzetének stabilizálására – jelentette ki  Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője.

A líbiai kormánnyal való együttműködés keretében csak az ország hadseregének, parti őrségének és határvédelmi szolgálatának kiképzéséről lehet szó.

A Moammer el-Kadhafi líbiai vezető bukásához vezető 2011-es felkelés óta zűrzavar uralkodik az észak-afrikai országban.

A káoszt kihasználva az Olaszországtól mintegy háromszáz kilométerre lévő észak-afrikai állam partjairól már sok ezer menekült indult útnak Európába.

Az Európai Unió tagállamai nem küldenek katonákat Líbiába az észak-afrikai ország helyzetének stabilizálására – jelentette ki hétfőn Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője az EU-tagországok külügy- és védelmi minisztereinek luxemburgi találkozóján.

“Semmilyen körülmények között nem szándékozunk katonáinkat Líbiába küldeni. A líbiai kormánnyal való együttműködés keretében csak az ország hadseregének, parti őrségének és határvédelmi szolgálatának kiképzéséről lehet szó. Kulcsfontosságú feladatunk a helyzet stabilizálása az országban és a migránsok illegális csempészésének megfékezése Líbia területén keresztül” – mondta Fallon.

Ugyanakkor Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország hétfőn sürgette európai partnereit, hogy terjesszék ki a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében a földközi-tengeri Sophia misszió munkáját a líbiai felségvizekre is a líbiai egységkormány és az ENSZ Biztonsági Tanácsának beleegyezésével. A misszió együtt tudna működni a NATO-val egy líbiai parti őrség kialakításában, amely képes lenne az embercsempészek megállítására.

“Mindent meg kell tennünk az ember- és a fegyvercsempészek elleni küzdelemben” – mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter utalva az ENSZ Líbiával szemben 2011-ben életbe léptetett fegyverembargójára.

A Moammer Al-Kadhafi líbiai vezető bukásához vezető 2011-es felkelés óta zűrzavar uralkodik az észak-afrikai országban. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a káoszt kihasználva több város foglalt el, köztük Kadhafi szülővárosát, Szirtet.

A káoszt kihasználva az Olaszországtól mintegy háromszáz kilométerre lévő észak-afrikai állam partjairól már sok ezer menekült indult útnak Európába. Líbia 2014 óta az Európába tartó afrikai migránsok egyik fő tranzit államának számít.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑