Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Európa

2016. 10. 18.

Az európai ország megnyitotta kapuit az Iszlám Állam előtt

2016. 10. 18.

Egy svéd ügyész szerint a terrorista szervezet zászlója nem a gyűlölet jelképe, így az ország törvényei szerint legális Svédországban.

A Svédország nyugati partjainál található Laholm város rendőrsége eljárást indított egy 23 éves férfi ellen, aki júniusban posztolta a Facebook-oldalán az Iszlám Állam zászlóját – számolt be a hírről a The Local svéd hírportálja. Az eredetileg szíriai származású férfit gyűlöletbeszéddel gyanúsították meg, ügyét pedig az ügyészséghez továbbították.

Az ügyészségen váratlan fordulat következett be. Gisela Sjövall ügyész a múlt héten bejelentette, hogy a nyomozást nem kívánja folytatni, mert megítélése szerint „a férfi nem egy etnikai csoport ellen fejezte ki gyűlöletét, hanem mindenki ellen” és ezt el is mondta a svéd SVT televízióban.

Az ügyésznő kiemelte, hogy például a náci szvasztika az antiszemitizmus szimbóluma, de ehhez hasonló „még” nem mondható el az Iszlám Állam zászlójáról. Amíg eljutunk eddig a pontig, addig eltelhet tíz év is, nyilatkozta a svéd sajtónak Gisela Sjövall.

iszlam_allam_zaszlo_02-780x438

A zászló amit legalizáltak Svédorszgban

„Az eset megítélése más lenne, amennyiben a törvény pontosabban meghatározná a gyűlöletbeszéd célpontját, egyes csoportokat, mondjuk a homoszexuálisokat. Semmi kétségem sincs a döntésem felől, nincs miért nyomozni.

Björn Nilsson, a szír férfi ügyvédje azt mondta, védence szerint a kérdéses zászló nem az IÁ zászlója, hanem az iszlám egy több száz évet használt szimbóluma, amelyet eltulajdonított és saját céljaira használt fel a terrorszervezet. A fekete zászlót a sassal Mohamed próféta vezette be az iszlám hagyományba.

David Cameron, volt brit miniszterelnök 2014 augusztusában azt javasolta, hogy mindenkit tartóztassanak le, aki megjeleníti ezt a zászlót, bár jogilag nem nyilvánították az illegálissá.

Ez az eset is jól mutatja, hogy Svédországban változatlanul komoly gondok vannak a fejekben, nem csak a migráció, hanem immáron egy terrorszervezet és a gyűlöletbeszéd megítélésében is. Amennyiben valaki mindenkit gyűlöl, akkor az szabadon teheti?

Persze megtörténhet, hogy Svédországban csupán a politikusok gondolják úgy, hogy a keblükre kell ölelni minden migránst, legyen az akár a terrorszervezet szimpatizánsa is. Egy vasárnapi szomorú hír azt bizonyítja, hogy akadnak emberek, akik egészen másként látják ezt a kérdést. Mindezek ismeretében felvetődik a kérdés, hogy a svéd vezetők éppen a gonosz erőket akarják felébreszteni?

Magyar Idők  – (The Local, Express)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑