Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 02. 21.

Az Europol vezetője szerint több mint tíz éve nem volt ekkora terrorveszély Európában

2016. 02. 21.

Több mint tíz éve nem volt ekkora terrorveszély Európában – figyelmeztetett Rob Wainwright, az Europol európai rendőri együttműködési szervezetének igazgatója a Neue Osnabrücker Zeitung című német lap pénteki számában.

Wainwright – aki korábban a brit elhárításnál (MI5) a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni ügyosztályt vezette – megismételte, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet újabb nagyszabású merényletekre készül a kontinensen. “Számítani kell arra, hogy az ISIS vagy más, vallási alapon szerveződő terrorcsoport lesújt valahol Európában azzal a céllal, hogy a polgári lakosság körében hatalmas veszteségeket okozzon” – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Úgy vélte, nem csupán csoportokkal, hanem magányos elkövetőkkel is számolni kell. Wainwright szerint az egyedül támadó merénylők jelentette veszély nem csökkent, a terrorcsoportokhoz kapcsolódó kockázattal párhuzamosan ugyanúgy fennáll, mint eddig.

Az Europol becslései szerint időközben 3-5 ezerre nőtt azon európaiak száma, akik terrorista kiképzőtáborban jártak, háborús tapasztalatot szereztek, majd visszatértek Európába. Wainwright arra figyelmeztetett, hogy a kontinensre visszatérő külföldi harcosok növekvő száma az EU-tagállamokat teljesen új kihívások elé állítja.

Az európai rendőri együttműködési szervezet becslései szerint – dacára annak, hogy a párizsi merényletsorozat elkövetői közt is nem egy volt bevándorló, vagy olyan, aki a jelenlegi káoszt kihasználva jutott vissza a kiképzőtáborokból Európába – a Közel-Keletről Európába tartó menekültek áradata nem növeli a terrorveszélyt. “Nincsenek konkrét adatok arra vonatkozóan, hogy a terroristák szisztematikusan kihasználnák a menekültáradatot arra, hogy észrevétlenül Európába jöjjenek” – mondta Wainwright.

Januárban az Europol európai terrorellenes központot hozott létre, amely összekapcsolja az egyes országok rendőrségeit és terrorizmussal kapcsolatos információkat gyűjt.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényletsorozatnak 130 halálos áldozata volt.

Orientalista.hu – Crusader (MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑