Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2021. 05. 20.

Az idlebi iszlamisták állásait bombázta az orosz légierő

2021. 05. 20.

Orosz vadászbombázók vahhabita militánsok állásait pusztítják a szíriai Idleb tartományban és körzetében.

Május 16-án az Orosz Légi és Kozmikus Erők (Воздушно-космические силы) legalább 12 légi támadást hajtottak végre Szíria északnyugati részében, Idleb tartományban és körzetében, amelyet számos dzsihádista terrorszervezet tart megszállás alatt.

A tömegmédiában nagyon sokszor idézett londoni, egyszemélyes szervezet, az “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja” (SOHR) szerint az orosz légi csapások az Idleb tartomány nyugati részén fekvő Burnasz és a Lattakia tartomány északi területén lévő Kabbani települések térségére irányultak.

“Személyi veszteség nem történt.” – közölte beszámolójában a megfigyelő csoportnak nevezett szervezet.

Az Al-Kaida terrorhálózathoz tartozó számos megszálló vahhabita fegyveres csoport, közöttük a Hajat Tahrir Al-Sham (a volt Dzsabhat Fateh Al-Sham, azelőtt Dzsabhat Al-Nuszra), amely Idleb tartomány megszállt részeinek gyakorlatban ura, valamint a Turkesztáni Iszlám Párt (TIP – Erdogan önjelölt oszmán “szultán” közép-ázsiai dzsihádistákból toborzott csapatai) és az Adzsnad Al-Kavkaz terrorszervezet (értsd: a Kaukázusból importált dzsihádisták) tevékenykednek az említett területeken.

A továbbiakban említést érdemel, hogy a megszálló Török Hadsereg egyik “megfigyelő pontja” is Burnasz közelében van.

Az orosz légi támadások egy időben zajlottak a Szíriai Arab Hadsereg tábori tüzérségének csapásaival Hama tartomány vahhabita fegyveres csoportok megszállta északnyugati részén. A tüzérségi csapások Al-Ankawi, Al-Kahira, Al-Szarmanijah és Khirbet Al-Nakush települések körzetére irányultak

A hét elején számos orosz légi támadás érte a vahhabita terrorista csoportok (nyugati értelmezésben: “szíriai demokratikus ellenzék”) harcállásait a szíriai Lattakia tartomány északi részén és Idleb tartomány nyugati területein. Az említett földek, mind megszállt területnek minősülnek a Szíriai Arab Köztársaság kormánya és szövetségesei, az Oroszországi Föderáció, az Iraki Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság álláspontja szerint.

Az orosz légi és a szíriai tüzérségi csapások nagy valószínűséggel válaszul szolgáltak a szomszédos középhatalom és a világot uralni akaró nagyhatalom támogatta vahhabita fegyveresek ismétlődő agresszióira, amelyekkel folyamatosan megsértik a több, mint egy éve hatályba lépett tűzszüneti egyezményt.

Orienralista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás és kép South Front katonapolitikai honlap.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑