Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 12. 28.

Az iraki elnök benyújtotta lemondását

2019. 12. 28.

Barham Saleh iraki köztársasági elnök átnyújtotta lemondását a parlamentnek miután az elutasított egy, a jóváhagyására váró miniszterelnök jelöltet. A parlament ugyanis Asad Al-Eidanit jelölte a kormányfői tisztségre.

Az iraki elnök már korábban is jelezte, hogy felmerült benne a lemondás lehetősége miután továbbra is tartanak Irakban a még októberben kezdődött utcai tüntetések, melyek a munkanélküliség és a gyenge színvonalú szolgáltatások miatt robbantak ki.

Saleh megjegyezte, hogy lemondásának benyújtásával döntés elé állította a parlamentet az ország jövőjével kapcsolatban. A parlamentben ugyanis szavazniuk kell a képviselőknek arról, hogy elfogadják e a köztársasági elnök lemondását.

Az elnök azt mondta, hogy inkább lemond minthogy támogasson egy olyan miniszterelnök jelöltet, melyet az utca nem fogad el. Az alkotmány azonban nem engedi meg számára, hogy visszautasítson egy parlament által támogatott jelöltet, úgyhogy inkább lemond tisztségéről.

,,Inkább lemondok, minthogy kinevezzek egy újabb jelöltet, ez a közösség érdeke is.,,

Saleh már korábban is felszólította az iraki politikusokat arra, hogy a tüntetésekkel kapcsolatban a közösség érdekeit tartsák szem előtt és ne az egyéni, vagy politikai érdekeiket. Mindez egy héttel az után történt, hogy Adel Abdel Mahdi iraki miniszterelnök lemondott. A miniszterelnök ugyanis engedett a tüntetők követeléseinek és inkább feloszlatta a kormányt, hogy helyére új miniszterelnököt nevezhessenek ki. A tüntető tömeg azonban a parlament feloszlatását és új választások kiírását is követeli.


Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑