Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 12. 23.

Az iraki hadsereg rohamot indított Ramadi visszafoglalásáért

2015. 12. 23.

Az iraki hadsereg és a tegnap hajnalban betörtek a nyugat-iraki városba, hogy kiűzzék az Iszlám Állam terroristáit.

A kormánycsapatok már több mint egy hónapja próbálják elvágni a várost irányító dzsihadistákat az utánpótlási útvonalaktól. A Daesh harcosai még májusban foglalták el Ramadit ami Anbar tartomány székhelye.  A városban több ezer terrorista tartózkodik a városközpontba becslések szerint 300 dzsihadista fegyveres barikádozta el magát.

Az iraki kormányerők előrenyomulása az elmúlt időszakban lelassult, mert a bagdadi vezetés csak a hadsereg egységeit akarta felhasználni a műveletekben. Ezúttal a Hasd Al-Shaabi főként síitákból álló milícia bevetését amerikai nyomásra elakarják kerülni. Hivatalosan azzal indokolják a milícia távolmaradását, hogy  attól tartanak a főként szunniták lakta Anbar tartományban felekezeti összetűzés alakulhat ki. Bár Tikrit város visszafoglalása után több lakost az Iszlám Állammal való együttműködéssel vádoltak meg, ami bosszúhadjárathoz vezetett.

 A valóságban az Egyesült Államok a Hasd Al-Shaabi  megalakulását követően azonnal követelte az iraki kormánytól a népi milícia feloszlatását, mert attól tartott, hogy a civilekből alakult katonai alakulat segítségével az iraki kormányerők feltudják majd számolni az Iszlám Államot és a több terrorszervezetet.

Ha a bagdadi központi kormány csapatainak sikerülne visszafoglalni Ramadit, Tikrit után ez lenne a második jelentős város, amiből kiűzték a terroristákat.

Orientalista.hu – Iraki Hadsereg

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑