Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 04. 06.

Az iraki káld pátriárka szerint a Húsvét élő remény

2018. 04. 06.

 

Az erőszak és az instabilitás ellenére a Húsvét Irakban olyan időszak, amelyben a hit tekintetével észre lehet venni a remény jeleit. Louis Raphael Sako, a káldok babilóniai pátriárkája a Vatikáni Rádiónak emlékeztetett, hogy Irakban májusban meghatározó jelentőségű választások lesznek.

Választások

„Láthatók a remény jelei. Például vasárnap a templomok Bagdadban megteltek. Ez jellemző Kurdisztánban is. Most a választásokra készülünk. Abban reménykedünk, hogy nagyobb szakértelemmel rendelkező emberek kerülnek hatalomra, akik változást akarnak hozni és az ország, nem pedig saját javaik érdekében dolgoznak” – fogalmazott Sako pátriárka.

„Nagyon fontos elmenni szavazni. Erkölcsi és nemzeti kötelesség. A pátriárkátus két nyilatkozatot is közzé tett, amelyben minden irakit, de elsősorban a keresztényeket a szavazásra buzdítunk. Együttműködünk a muzulmán hatóságokkal is a választások érdekében. Vannak, akik bojkottálni akarják a választásokat, de ez nem megoldás. Jobb elmenni szavazni, hogy pozitív változás szülessen” – nyilatkozta a káld pátriárka.

Léteznek a hősiesség jelei

Az iraki keresztények számára, akiknek az elmúlt években gyakran el kellett hagyniuk otthonaikat a Húsvét azt jelenti, hogy

„a szenvedésben is van remény. Minden a hittől függ. A hit szeretet. A francia ezredes, aki életét adta egy túsz kiszabadításáért a közelmúltban Franciaországban, számunkra Krisztus követését jelenti. Tehát léteznek a hősiesség jelei. Beszélnünk kell erről, hogy az embereket segítsük reménykedni és egy jobb, testvériesebb társadalomért küzdeni” – nyomatékosította Sako pátriárka.

Irakban is találkozunk a hősiesség példáival

„A vértanúság a mi történelmünk. A káld egyház vértanú egyház. A Húsvét élő valóság, nemcsak egy történet a múltból vagy egy emlék. Tehát az üldözöttek tanúságtétele, akik szenvednek, felhívás mások felé, hogy a szenvedésen túl lássák meg benne az Istenbe, Krisztusba és az emberbe vetett hitet “– zárta interjúját Louis Raphael Sako, a káldok babilóniai pátriárkája a Vatikáni Rádiónak.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑