Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 06. 30.

Az iraki keresztény Ritát az Iszlám Állam négyszer adta el szexrabszolgának (videó)

2018. 06. 30.

Rita, az iraki Qaraqoshból származó keresztény nő 26 éves volt, amikor elrabolta az Iszlám Állam, miután betört szülővárosába. Fogva tartása alatt összesen négyszer adták el és vásárolták meg, mint szexrabszolgát. 2017-ben sikerült kiszabadítani Ritát az ISIS fogságából, és négy év fogság után, ez év áprilisában végre újra találkozhatott édesapjával.

Rita, bár hallotta, hogy az Iszlám Állam fegyveresei behatoltak Moszulba, arról nem tudott, hogy a militánsok már szülővárosa, Qaraqosh (más néven Bakhdida) és más közeli területeken fekvő városok felé tartanak.

Amikor megérkezett Erbilbe, és taxit akart rendelni, hogy eljusson otthonáig, a taxisofőrök nem voltak hajlandóak elvinni őt Qaraqoshig, hiszen mindannyian féltek az ISIS-tól. Azonban Ritát ez sem akadályozta meg a hazautazásban. Sőt, még a kurd erők (Peshmerga) sem voltak képesek megállítani őt az ellenőrző pontokon, ahol át kellett haladnia, bár ők figyelmeztették Ritát, hogy amit tesz egyáltalán nem biztonságos.

Megérkezésekor még nem vett észre nagyobb változásokat, de aztán látta, hogy a város elnéptelenedett. A szomszédok ugyan felhívták a figyelmét, hogy az Iszlám Állam militánsai már rendkívül közel járnak. Azonban Rita, édesapja éltes korára tekintettel nem volt hajlandó egyedül hagyni őt, ezért nem tudtak időben elmenekülni.

Traumatizálva

Időközben a Peshmergák elveszítették az ellenőrzést a terület felett, amit az Iszlám Állam vett irányítása alá. A fegyveresek berontottak a házakba, betörték az ajtókat, és a mecsetek hangszóróiból kiáltották, hogy mindenki bújjon elő a rejtekéből. A házakból eltulajdonították az értéktárgyakat és ingóságokat, aztán két busszal elszállították onnan az idős férfiakat és nőket.

Ritát, egy másik asszonyt, egy kisfiút és egy kislányt elválasztották a többiektől. Őket Moszulba vitték, ahol a fiatal nő sorsa megpecsételődött. Új nevet adtak neki, és eladták szexrabszolgának.

Első „tulajdonosa” egy iraki ISIS fegyveres volt. A történtek után, Rita olyan mértékű rémületbe és sokkba esett, hogy elmondása szerint, képtelen volt felfogni, mi zajlik körülötte. Ehelyett, önkéntelenül és ösztönösen is szabadulni próbált, mintha csak egy lidércálomból ébredne. Ezzel rendkívüli módon feldühítette tulajdonosát, aki büntetésként fizikailag bántalmazta őt.

A házban egy jazidi lányt is fogvatartottak. A 14 éves Shathát, ugyanaz az ember vásárolta és erőszakolta meg, mint Ritát. A lányok egy szobába kerültek, és arra kényszerítették őket, hogy videó felvételeken nézzék végig az ISIS fegyvereseket, ahogyan embereket gyilkolnak. Egy nap azt is végignézették velük, ahogyan az ISIS fegyveresei lefejezik Shatha bátyát.

Rita elmondta, hogy a sokkhatás miatt már-már önkívületi állapotba került, így arcán már nem mutatkoztak a félelem jelei sem. Amikor a tulajdonos megkérdezte tőle, fél e, azt válaszolta: “Én senkitől nem félek, csak Istentől.”

Hat hónap elteltével, Ritát eladták egy másik ISIS tagnak, egy Szíriában élő szaúdi férfinek, akinek marokkói felesége mind érzelmileg, mind fizikailag folyamatosan kínozta Ritát. Rita szerint a nőnek súlyos pszichológiai problémái voltak. Az asszony addig verte Ritát, amíg az orrából és a fején okozott sebekből elkezdett eredni a vér. Nem elég, hogy az asszony folyamatosan bántalmazta Ritát, de kenyéren és vízen kívül semmit sem adott neki.

Fogamzásgátló tabletták

Négy hónap elteltével Ritát elszállították az észak-szíriai Rakkából, Al-Bukamalba, az iraki határ közelében fekvő városba, ahol további 16 hónapon át szenvedett, ezt követően a 130 km-re fekvő Deir Ezzor városába vitték. Ez idő alatt újabb tulajdonosa lett, egy szíriai férfi személyében.

Mindeközben az ISIS tagjai többször megvásárolták Ritát tulajdonosától szexuális használatra és a saját és mások számára nyújtandó szolgáltatásokra. Ezen kívül, arra kényszerítették a lányokat, hogy fogamzásgátló tablettákat szedjenek, és ha mégis ha teherbe estek, abortuszra kötelezték őket. Rita elmondása szerint a mindössze kilenc éves lányokat is megerőszakolták, ill. 6000 és 15 000 dollár közötti összeg fejében értékesítették.

Ritát arra is kényszerítették, hogy a Koránt olvassa, sőt azzal megfenyegették, hogy megölik őt, ha nem tér át az Iszlámra. Rita szerint az ISIS militánsok a nőket olyan árucikként kezelik, amelyeket meg lehet vásárolni és akár el is lehet eladni, és akiket joguk van kínzással megbüntetni engedetlenségükért. Állítólag, egy Kobani nőt úgy büntették meg, hogy eltávolították a petefészkét.

2017 szeptemberében a szíriai demokratikus erők katonai hadműveletet indítottak, hogy kiszorítsák az ISIS militánsait Szíriából. Amikor sikerült felszabadítaniuk Deir Ezzor-t, a régió legnagyobb városát, Rita többekkel együtt végre kiszabadult a militánsok fogságból.

Ezt követően Ritát egy biztonságos területre, a Törökországgal határos északkelet-szíriai Kamishli városába szállították, ahol megfelelő orvosi kezelésben részesítették, és a Szíriai Női Unió segítségével Rita pszichésen is képessé vált arra, hogy elinduljon a traumából kivezető hosszadalmas gyógyulási folyamat útján.

Egy hónapba telt, amíg eljutott odáig, hogy végre lemerje venni az arcát fedő fátylat, anélkül, hogy rettegne a következményektől.

Amikor, négy év fogság után végre újra találkozhatott apjával, azt mondta, ez az egész olyan volt, mint egy “álom”.

Orientalista.hu – Vivkamar, Worldwatchmonitor.org

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑