Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Diplomácia

2017. 01. 29.

Az irakiak kitiltanák, a perzsák nem tesznek ellenintzékedéseket az amerikaiak ellen

2017. 01. 29.

Iraki képviselők vasárnap tiltakoztak a közel-keleti ország állampolgáraira vonatkozó amerikai beutazási tilalom ellen, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Bagdadnak és Washingtonnak meg kellene őrizni szövetségét az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel szemben.

Az iraki kormány egyelőre még nem reagált Donald Trump amerikai elnök pénteki rendeletére, amelyben azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és legalább 90 napra megtiltotta hat másik muszlim ország – Irak, Irán, Szudán, Jemen, Líbia és Szomália – állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba.

Trump döntése viharos érzelmeket váltott ki az irakiakból, akiknek hazájában több mint 5 ezer amerikai katona állomásozik az Iszlám Állam elleni harcot segítendő. Az Egyesült Államok szövetsége kulcsfontosságú a dzsihadisták elleni harcban, amelynek fő frontja jelenleg Moszul, az IÁ utolsó iraki bástyája.

Az iraki parlament külügyi bizottságának vasárnapi közleménye szerint Bagdadnak a “szemet szemért, fogat fogért” elvet kellene alkalmazni az Egyesült Államokkal szemben.

“Irak a terrorizmus elleni harc frontvonalában áll, és tisztességtelenség, hogy így bánnak velünk” – szólt a közlemény.

Muktada Al-Sadr befolyásos síita vallási vezető is azt javasolta, hogy az elnöki rendeletre válaszul tiltsák ki az amerikai állampolgárokat Irakból.

“Arrogancia lenne, ha szabadon ki-be járnátok Irakba és más országokba, miközben ti megtiltjátok azok állampolgárainak a belépést az országotokba”

– írta honlapján a hitszónok.

Irán szívesen látja a vízummal rendelkező amerikaiakat

Irán nem tesz visszamenőleges hatályú intézkedéseket az állampolgárait kitiltó amerikai rendeletre, minden, érvényes iráni vízummal rendelkező amerikait szívesen lát az országban – írta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnap a Twitter mikroblogon.

“Miközben tiszteljük az amerikaiakat, és különbséget teszünk köztük és az ellenséges amerikai politikák között, Irán viszonozni fogja a lépést állampolgárai védelmének érdekében”

– tette hozzá Zaríf.

A külügyminiszter úgy véli, hogy a beutazási tilalom “nagy ajándék” az utánpótlást kereső szélsőségeseknek és támogatóiknak.

Eközben Ali Laridzsáni iráni házelnök képviselők előtt azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök bevándorlást korlátozó döntése az amerikai kormány “elképzeléseinek és viselkedésének idiotizmusát” húzza alá.

Szerinte ez azt mutatja, hogy Washington “még a saját árnyékától is megijed, de rámutat rasszista és erőszakos jellemvonásaira is, amelyeket a demokrácia és az emberi jogok védelmezőjének csalóka álarca mögé rejt” – tette hozzá.

Teherán szombaton feldúltan fogadta a hírt, hogy Trump hét, muszlim többségű ország – köztük Irán – állampolgárait kitiltotta az Egyesült Államokból, és válaszlépéssel fenyegetőzött. Az iráni hatóságok attól tartanak, hogy a washingtoni döntés csak tovább szítja a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között, és ezzel a terroristákat hozza előnybe.

A tilalom számos iránit érint, akik a márciusi perzsa újév alkalmából azt tervezték, hogy felkeresik az Egyesült Államokban élő hozzátartozóikat. Az Egyesült Államokban legalább egymillió iráni él, és az iszlám köztársaság több tízezer állampolgára látogat el az országba évente.

Teherán és Washington között csaknem négy évtizede megszakadt a diplomáciai kapcsolat, és Irán az Egyesült Államok egyik geopolitikai vetélytársa a Közel-Keleten.

Orientalista.hu – Hirado.hu nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑