Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 01. 13.

Az Iráni Forradalmi Gárda őrizetébe került két amerikai hadihajó a Perzsa-öbölben

2016. 01. 13.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) bejelentése szerint Irán fogva tart két amerikai hajót, a tíztagú legénységgel együtt.

Az iráni Forradalmi Gárda vette ellenőrzése alá a Kuvaitból Bahreinbe tartó, gyakorlaton lévő hajókat összesen 10 főnyi legénységükkel, miután iráni felségvizekre tévedtek a Farszi-szigetnél. –írta az Euronews.

A Pentagon névtelenséget kérő tisztségviselői szerint egyelőre nem világos, hogy a haditengerészet két folyami hajója véletlenül tévedt-e iráni vizekre, a Perzsa-öbölben lévő Farszi szigetére. Hivatalos közlés szerint a tengerészek kiképző küldetésen voltak, amikor helyi idő szerint a déli órákban műszaki hibát észleltek és az iráni vizek felé sodródtak.

 A fejleményről érkező első hírek után John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója azonnal felvette a kapcsolatot iráni tisztségviselőkkel: telefonon egyeztetett velük a tengerészek szabadon bocsátásáról. – közölte az MTI.

“Kapcsolatban állunk Iránnal, és biztosítékokat kaptunk, hogy a legénység és a hajók azonnal visszatérhetnek” – fogalmazott a Pentagon szóvivője.

Az iráni külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif ígéretet tett az amerikai diplomácia vezetőjének, John Kerrynek, hogy a hajók haladéktalanul folytathatják útjukat.

Úgy tudni, hogy a keddi éjszakát még a szigeten töltik, de szerdán felszedhetik a horgonyt, és indulhatnak tovább Bahrein felé.

A Farszi-sziget a Perzsa(Arab)-öbölben fekszik, félúton Irán és Szaúd-Arábia között.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI. Euronews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑