Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 05. 01.

Az iráni külügyminiszter nevetségesnek nevezte Netanyahu bírálatát New Yorkban

2015. 05. 01.

Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter nevetségesnek nevezte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bírálja az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokat, azt hangoztatva, Izraelnek négyszáz atomtöltete van – értesült csütörtökön a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

„Netanyahu négyszáz atomtölteten ül. Nevetséges, hogy ő az atomfegyverek elterjedése elleni küzdelem guruja” – fogalmazott az iráni politikus New Yorkban, ahová az atomtárgyalások folytatása kapcsán látogatott.

Netanjahu bírálatát az iráni atomprogram iránti engedékenységet illetően ironikusnak, egyben nevetségesnek nevezte Zaríf. Az iráni diplomácia vezetője csütörtökön első alkalommal találkozott John Kerry amerikai külügyminiszterrel azóta, hogy április elején Lausanne-ban keretszerződés született az iráni atomprogramról, illetve a Teherán elleni szankciók majdani feloldásáról.

Benjamin Netanyahu számos alkalommal bírálta az Iránnal kötött megállapodást, mert az szerinte nem elég szigorú, nem számolja fel az iráni urándúsító atomlétesítményeket, és felmondásával Teherán néhány hónapon belül képes lehet nukleáris fegyverek előállítására.

Zaríf egy hétfői globális nukleáris konferencián azt mondta, hogy a nemzetközi békét és biztonságot leginkább az Amerikában és az ENSZ Biztonsági Tanácsának négy másik tagjában – Nagy Britanniában, Franciaországban, Kínában és Oroszországban – lévő nukleáris fegyverek fenyegetik. „A második legnagyobb fenyegetés pedig az, hogy Izraelnek nukleáris fegyverei vannak” – tette hozzá.

Izrael a Közel–Kelet egyetlen atombombával rendelkező országa, de az úgynevezett szándékos kétértelműség doktrínáját követve sohasem erősítette meg vagy cáfolta, hogy nukleáris fegyvereket birtokolna.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑