Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2019. 12. 09.

Az iráni külügyminiszterrel tért haza az amerikaiak által korábban fogva tartott iráni tudós

2019. 12. 09.

Masoud Soleimani iráni egyetemi professzor végre hazatérhetett a családjához, miután egy évet töltött egy amerikai börtönben. A tudós az iráni külügyminiszter kíséretében utazott haza Teheránba.

Az amerikaiak által fogva tartott tudóst szombaton szállították át Svájcba, hogy ott adják át az iráni hivatalnokoknak. Zarif iráni külügyminiszter erre az alkalomra utazott Zürichbe, hogy megszervezze a professzor hazautazását. Az Iran Press a hazafelé tartó repülőgépen készítette róluk a közös képet.

Mohamad Javad Zarif külügyminiszter egy Twitter üzenetben azt írta, hogy:

,,Örülök annak, hogy Masoud Soleimani professzor és Xiyue Wang úr is hazatérhetnek a családjaikhoz. Ezért köszönetet mondok minden érintettnek, de legfőképpen a svájci kormánynak.,,

Eközben Donald Trump is bejelentette, hogy azóta Xiyue Wang, akit Iránban kémkedésért tartóztattak le, hazatért. A két személy szabadon engedéséről ugyanis fogolycsere megállapodás jött létre az iráni és az amerikai kormány között.

A 49 éves Soleimani professzort tavaly tartóztatták le Chicagóban, ahonnan Georgia államba szállították egy ismeretlen börtönbe. Ennek az okát sokan nem értik, hiszen a sejtkutatásokkal foglalkozó professzor érvényes vízummal utazott az Egyesült Államokba a Minnesota állambeli Mayo Clinic meghívására.

Az amerikai állampolgárságú Xiyue Wangot pedig három évvel ezelőtt tartóztatták le Iránban kémkedésért, ahol tíz éves börtönbüntetést kapott. Zarif külügyminiszter áprilisban jelezte, hogy Teherán készen áll fogolycsere megállapodást kötni az amerikai féllel.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑