Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 11. 25.

Az iráni mintára Basij önkéntes erők alakulnak a térségben

2019. 11. 25.

Az iráni Basij alakulatok parancsnoka, Gholamreza Soleimani tábornok vasárnap egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Basij erőknek jelentős szerepük van a környező iszlám országokban megalakított népi önkéntes erők létrehozásában, melyek az Iszlám Forradalom védelmi stratégiáját követik. Ez a védelmi stratégia pedig 1980-ban, az iraki-iráni háború kezdetén alakult ki.

Az iráni önkéntes erők jelentős hatással voltak a más olyan országokban alakuló népi önkéntes egységekre mint Irak, Szíria, Libanon, Palesztina és Jemen. Soleimani parancsnok szerint a Basij egy egyedi stratégiai és védelmi modellt képvisel ezen népek számára.

Az említett országokban ez már segített hozzájárulni a nemzeti érdekek védelméhez. A Basij egy önkéntes tartalékos erőként jött létre 1979-ben az Iszlám Forradalom után Khomeini Imám parancsára.

Ez a tartalékos hadsereg egy több millió fős önkéntes erő, melynek azok az iráni fiatalok a tagjai akik elkötelezettséget éreznek az Iszlám Forradalom értékeinek védelme iránt, továbbá készek megvédeni hazájukat az Iráni Iszlám Köztársaságot.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Tasnim News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑