Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorizmus

2015. 03. 16.

 Az ISIS 1 milliárd dollárt profitál a kábítószer-kereskedelemből

2015. 03. 16.

Az ISIS terrorista csoport akár 1 milliárd dollárt profitál éves szinten az afgán heroin Európába történő szállításán, derül ki az Orosz Szövetségi Kábítószer-Ellenőrzési Szolgálat (FSKN) jelentéséből.

 Viktor Ivanov pénteken hozta nyilvánosságra a kapcsolódó jelentést, melyben az áll, hogy a heronin előállításához szükséges nagy mennyiségű mákot az ISIS által elfoglalt iraki területeken keresztül szállítják Európába.

Ivanov hozzátette, hogy az európai heroinnak több mint a fele a terrorista csoporton keresztül olyan iraki területről érkezik, amelynek egyes részeit az ISIS az ellenőrzése alatt tartja.

A FSKN vezetője sürgette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), hogy megvitassák a kérdést, mondván, “ez nem csak hazánkra jelent fenyegetést, hanem az európai biztonságra.”

Ivanov szerint a kábítószer-kereskedelemből származó pénz valószínűleg az ISIS “hatalmas pénzügyi szponzorálása”

A kábítószer-kereskedelem mellett bevételük származik még a kőolaj és az antikvitások értékesítéséből, valamint az elrabolt emberek után követelt váltságdíjból, azaz további három nagy bevételi forrásuk van még.

Továbbá a jelentések azt mutatják, hogy a Perzsa-öböl térségben lévő egyes vagyonos magánszemélyek is nagy mennyiségű pénzzel támogatják a terroristákat.

A jelentés annak kapcsán került napvilágra, hogy az ENSZ elfogadott egy Oroszország által készített határozatot, ami az ISIS, az al-Kaida-párti Al-Nuszra Front és más al-Kaida-párti terrorista csoportok finanozásának csökkentését célozza meg.

A határozat felszólítja a nemzeteket, hogy ne vásároljanak olajat vagy régiségeket a terroristáktól és tartózkodjanak a váltságdíj kifizetésétől, továbbá minden magánszemély vagy állam, aki részt vesz az ilyen üzletekben azt a terroristák cinkosaiként vád alá kell helyezni.

A szakértők becslése szerint a terroristák illegális értékesítésből származó napi bevétele 2-3 millió dollárt tesz ki. Ezen kívül a tavaly novemberben egy ENSZ-jelentés arról számolt be, hogy az ISIS részére naponta mintegy 96.000-123.000 dollár váltságdíjat fizetnek ki.

Az ISIS takfiri terroristák, akik jelenleg irányításuk alatt tartják Szíria és Irak egyes részeit, elkötelezettek az erőszakos cselekmények kiterjesztésében, beleértve a tömeges kivégzéseket, az emberrablást, a kínzásokat, a nők rabszolgaságra való kényszerítését az elfoglalt területeken. Minden közösség tagjaira fenyegetést jelentenek, köztük a síitákra, a szunnitákra, a kurdokra, a keresztényekre, Izadi kurdokra stb. Az ISIS fegyveresek nemrég kiterjesztették a terrort Észak-Afrikában, Líbia területére.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir – Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑