Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 04. 29.

Az ISIS élő pajzsként használja az iraki civileket

2016. 04. 29.

Civileket használ élő pajzsként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Moszulban, így próbálja magát megvédeni attól a kiemelt jelentőségű offenzívától, melynek célja a stratégiai jelentőségű város végleges felszabadítása.

Az iráni PressTV tudósítása szerint azok a moszuli lakosok, akiknek sikerült kijutni a városból, arról számoltak be, hogy a terroristák az aknavetőiket és harcosaikat civil lakásokban helyezték el szerte a régióban.

A házakban élők a beszámolók alapján gyakorlatilag túszok: be vannak zárva otthonaikba, amelynek a tetején mesterlövészeket helyeztek el és kényszerítik őket, hogy megosszák otthonukat a terroristákkal.

Azok, akik már biztonságban vannak, akár mint menekültek, akár mint a már felszabadított települések lakosai, arról számolnak be, hogy számos civil meghalt, mivel amikor az iraki hadsereg lőtte az ISIS állásait, az épületekben fogvatartott civileket is megölte.

“A Daesh tudta, hogy mi fog következni, így aztán jöttek a milicisták és beköltöztek a házunkba. Kértem őket, hogy távozzanak, mert a hadsereg így a házat fogja célozni, ők azonban ezt visszautasították. Kényszerítettek arra, hogy a lakásban maradjunk, és azt mondták, ha kimegyünk, megölnek.” – mesélte Muhammad al-Sabawi, egyike a felszabadított falvak polgárainak.

A helyiek és a hadsereg szerint a terroristacsoport nem elégszik meg ennyivel: magukat a településeket is körbeaknázza, így számos civil menekülés közben leli halálát, mikor aknára lép.

Egy fiatalember, aki nevének elhallgatását kérte, húgát, édesanyját és unokatestvérét veszítette el így. “Nem láthattuk őket [az aknákat], mert esett az eső és a fű nagy volt.” – mesélte. A robbanás után anyját és unokatestvérét kénytelen volt otthagyni, olyan állapotba kerültek.

A húgát, aki még élt, magával vitte, későbbi orvosi ellátásban reménykedve. “Ott kellett hagynom őt [is], miután észrevettem, hogy meghalt a kezeim között.” – tette hozzá a szemtanú.

Az iraki hadsereg, némi amerikai segítséggel, nagy ütemben halad előre Moszul felé. A város stratégiailag rendkívül jelentős, épp ezért a mielőbbi felszabadítása nagyon fontos lenne. Ugyanakkor a túl gyors előrehaladás hihetetlenül magas számú civil áldozatot eredményezhet, ezért a műveletek a vártnál lassabban haladnak.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑