Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 06. 09.

Az ISIS nyugatról származó harcosai hazamennének

2016. 06. 09.

Az Iszlám Állam hajója süllyed, menekülnek róla a patkányok. Az amerikai Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint egyre nagyobb számú „kiábrándult” Irakban és Szíriában tevékenykedő terrorista akarja kapcsolatait megszakítani a terrorszervezettel, hogy hazamehessen.

Több nyugati állam törökországi nagykövetsége is megerősítette ezt a hírt, mely szerint számos elégedetlen ex(?)-milicista nyújtott be kérelmet török diplomáciai csatornákon keresztül kormányának, hogy hazatérhessen.

Vannak olyanok is, akik a Nyugaton maradt rokonaikat próbálják elérni, és rajtuk keresztül megszerezni az anyaországuk segítségét a menekülésre.

Mindezek az események azután indultak be, hogy az Iszlám Állam hatalmas területi veszteségeket szenvedett mind Szíriában, mind Irakban. Több Törökországban dolgozó tisztviselő szerint ezen „menekülők” legtöbbje harcolhatott is a terrorszervezet soraiban hosszabb-rövidebb ideig, mások viszont ki lettek csalva a terroristák nyugati toborzói által a Közel-Keletre, ahol aztán találkozva a szigorú szabályokkal és sokszor eléggé rossz körülményekkel, úgy döntöttek, hogy mégsem akarnának ebben a dologban részt venni.

 Amikor a nyugatiak bejutnak Törökországba, a titkosszolgálat emberei legalább egy hónapon keresztül átvilágításnak és sorozatos kihallgatásoknak vetik őket alá – legalábbis a WSJ jelentése szerint –,  majd ezek után átadják őket származási országaik nagykövetségeinek.

A nagykövetségi diplomaták azonban azt nyilatkozták, hogy az eddigi körülbelül 150 nyugati származású menedékkérőről szinte semmilyen valós információjuk nincs, nem lehet tudni, hogy valódi kilépőkről, vagy álcázott beszivárgókról van-e szó, így aztán azt sem tudják, hogy engedjék-e őket hazatérni, vagy pedig tekintsenek rájuk fenyegetésként.

Sokuk (vagy talán mindegyikük) valóban harcolt a terrormilícia soraiban, senki sem tudhatja, micsoda szörnyűségeket követhettek el eközben – valamint azt sem, hogy nem fognak-e a párizsi vagy a brüsszeli merényletekhez hasonló támadásokat indítani a visszafogadó országaik ellen.

Lisa Oudens Monaco, Barack Obama biztonsági tanácsadója az esetek kapcsán arról nyilatkozott, hogy jelenleg körülbelül 25 000 ISIS-harcos tartózkodik a Közel-Keleten – ez tízezer fővel kevesebb, mint a tavaly ilyenkori szám.

Az iszlamista harcosok közül körülbelül 20 000 külföldi, ezek közül 4500 a Nyugatról származik.

Úgy tűnik a jelenlegi adatok alapján, hogy már több ezer Nyugatról származó terrorista visszatérhetett a kiindulási országába: ezek közül Franciaországba nagyjából 1700, Németországba és Nagy Britanniába 800-800 egykori ISIS-harcos – mind potenciális alvóügynök – juthatott vissza a menekülthullámot kihasználva.

A legérdekesebb, hogy ezek a tények a nyugati államokat nem aggasztják túlzottan. Francia részről Didier le Bret, a helyi titkosszolgálat vezetője például meg van arról győződve, hogy ezek az emberek azért jöttek vissza, mert úgy érezték, hogy ez az „ISIS-dolog” nem volt egy túl jó „buli” számukra.

Hogy ezek a vezetők, akik eddig is negligálták a terrorfenyegetettség tényét, több száz ártatlan európai halálát okozva ezzel, mikor fognak ráébredni arra, hogy mindenki, akiben egyáltalán hajlandóság van arra, hogy beálljon egy terrorszervezetbe, komoly fenyegetést jelent, nem tudjuk. Remélhetőleg nem azután, hogy még több, talán az eddigieknél is borzasztóbb terrortámadás következett be…

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑