Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 07. 04.

Az Iszlám Állam a Hamasz hatalmát fenyegeti a Gázai övezetben

2015. 07. 04.

A terrorszervezet  azzal fenyegetőzik, hogy kiterjeszti a Közel-Keleten létrehozott „államát” Gázára is, mivel a palesztin iszlamista mozgalom nem tartatja be kellőképpen a Sariát.

A terrorszervezet egyik szíriai vezetője egy hangfelvételen üzent a 2006 óta a Gázai övezetet kormányzó Hamasznak.

„Ti (Hamasz), a Fatah és az összes szekularista egy senkik vagytok… Az hadjáratunkkal lesöprünk titeket, és az akaratotok ellen, de akkor is a Saria fog uralkodni Gázában.”

Az Iszlám Állam május elején jelentette be, hogy megalakítja a gázai szervezetét, és azonnal meg is fenyegette a Hamasz vezérkarát. Több merényletet is próbált elkövetni a Hamasz vezetői ellen, de sikertelenül. A Hamasz válaszul elfogta majd kivégezte az ISIS egyik gázai aktivistáját.

Azóta az Iszlám Állam gázai szárnya az Omar Brigádok, Izraelt provokálják, hogy a cionista állam válaszcsapásul a Hamasz bázisait támadja.

Szíriában is harcol egymással a két szervezet

A szíriai konfliktuskitörése óta nagy figyelmet kap a Damaszkuszhoz közeli Yarmouk palesztin menekültábor. A külvárosi negyedet a Szíriához hű palesztin csoportok ellenőrizték mígnem a Hamasz vezetősége kivonult az országból és fegyveres csoportjai át nem által a terrorszervezetek oldalára.

A Hamasz szíriai ágát képező Aknaf Beit Al-Makdes szervezet az Al-Kaida szíriai ágával a Nuszra Fronttal és a dzsihadista Iszlám Fronttal kötött szövetséget a damaszkuszi kormányerők és a hozzá hűséges palesztin csoportok ellen . Viszont az utóbbi időkben az Iszlám Állam terroristái is megvetették a lábukat a menekülttáborban , és több tucat Hamasz fegyverest öltek meg, köztük az Aknaf Beit Al-Makdes vezetőjét Jahija Hourani-t alias Abu Sahib-ot is.

Szinte nincs olyan Közel-keleti ország, közösség, kisebbség, mozgalom, párt, kormány,  vagy államfő akit ne fenyegetett volna meg az ISIS, kivéve Izraelt. Érdekes nem ?

Orientalista.hu  – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑