Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 22.

Az Iszlám Állam aláaknázta A történelmi Palmyra városát

2015. 06. 22.

A kormányerők közeledésnek hatására az Iszlám Állam nevű terrorszervezet robbanószereket és taposóaknákat telepített a közel egy hónapja elfoglalt kelet-szíriai Palmyra területén.

A nyugati finanszírozású Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint egyelőre nem tiszták a radikálisok szándékai, nem tudni, hogy a történelmi emlékhely megsemmisítése vagy a kormányhadsereg elrettentése a céljuk. Az OSDH többször is próbálta a különböző terrorszervezetek tetteit és szándékait tompítani vagy a felelősséget a kormányerőkre hárítani.

Pár hete még Az Alván FM szíriai ellenzéki rádiónak nyilatkozva az IÁ palmyrai katonai parancsnokaként bemutatkozó Abu Leisz az-Szaúdi ígéretet tett arra, hogy a dzsihadista szervezet megkíméli a világörökség részét képező, kétezer éves romokat, és csak a többistenhitet jelképező szobrokat rombolja le. Az IÁ egy 87 másodperces videofelvételt is közzétett, amelyen az ókori város romjai és az oszlopcsarnok, Bel temploma és az amfiteátrum épségben látható.

pár napra rá már olyan hír is érkezett, miszerint a dzsihadisták egy múzeumban megrongáltak ókori szobrokat. A terrorszervezet a bálványimádás kellékeinek, ezért bűnös dolgoknak tartja az ókori műemlékeket. – jelentette korábban az MTI.

A szélsőséges terrorszervezet május 21.-én tudta elfoglalni Tadmur városát (ókori nevén Palmyrát), miután a kormányerők a műkincsek nagyobb részét Damaszkuszba menekítették, illetve evakuálták a civil lakosság többségét is, majd kivonultak a sivatagi városból.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették.

A szíriai régészeti minisztérium információja szerint az ókori város nyugati és deli oszlopos kapuját már felrobbantották a terroristák.

Palmyra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon „a sivatag menyasszonya” volt.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑