Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2022. 12. 09.

Az Iszlám Állam biológiai és vegyi fegyvereket gyártott Irakban

2022. 12. 09.

Egy ENSZ jelentés szerint az Iszlám Állam terrorszervezet vegyi és biológiai fegyvereket gyártott Irakban, melyeket a lakosság ellen is bevetett.

Az ilyen jellegű fegyverek gyártása a 2014 és 2016 közötti időszakban történt, mikor Irak területének egy része az Iszlám Állam ellenőrzése alatt állt. A terroristák 2014 júniusában szállták meg az ország egy jelentős részét, azonban akkor már a szomszédos Szíria egy része felett is ellenőrzést gyakoroltak.

Az ENSZ beszámolója szerint a terroristák az iraki lakosság ellen be is vetették ezeket a fegyvereket, melyeket rakéták és bombák segítségével juttattak célba. Ezekkel többször támadták például a jazidi kisebbség által lakott településeket.

Az iraki Niniveh kormányzóságban egy tömegsírban 875 biológiai fegyverekkel meggyilkolt jazidi lakos holttestét találták meg.

Az Iszlám Állam terrorszervezetet 2017 decemberére sikerült legyőznie az iraki hadseregnek az iraki népi mozgósítású erők (Hashd Al-Shaabi) támogatásával. Azonban több terrorista sejt még aktív az országban.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑