Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 08. 18.

Az Iszlám Állam ellen harcoló önkéntesek is veszélyt jelenthetnek (képek)

2017. 08. 18.

Biztonsági fenyegetést jelenthetnek hazatérésük után az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet ellen Szíriában harcoló brit önkéntesek egy kutatóközpont csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint.

2014 óta több százan csatlakoztak nyugati országokból, köztük az Egyesült Királyságból az Iszlám Állam ellen harcoló kurd milíciához, a Népvédelmi Egységekhez (YPG).

A Henry Jackson Society felhívta a figyelmet arra, hogy az YPG köthető a betiltott és Nagy-Britannia által terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárthoz (PPK) és azok, akik csatlakoztak hozzájuk, terrorizmusnak minősülő tevékenységekbe keveredhetnek hazatérésük után, akár csoportosan, akár magányos elkövetőként.

Kiképzésük során tűzfegyverek és robbanóanyagok használatával is megismerkednek – olvasható a BBC által idézett jelentésben.

A konzervatív kutatóközpont szerint a brit kormánynak sürgősen intézkedéseket kell hoznia, hogy megakadályozza az önkénteseket az YPG-hez való csatlakozásban.

A belügyminisztérium közölte, a szíriai vagy az iraki konfliktusban részt vevő britek számíthatnak hatósági ellenőrzésre, hogy kiderüljön, jelentenek-e veszélyt a nemzet biztonságára.

.

A BBC szerint eddig 29 nyugati önkéntes vesztette életét a kurd milícia oldalán az Iszlám Állam elleni harcban, köztük négy brit. Az YPG Szíriában jelentős területekről tudta kiszorítani a dzsihadistákat.

A Henry Jackson Society terrorizmussal és radikalizálódással foglalkozó részlegének egyik munkatársa szerint az önkéntesek „nem a terrorizmus elleni küzdelmet, hanem valójában azt segítik, hogy az egyik terrorista szervezet felülkerekedjen a másikon”. Kyle Orton úgy vélekedett, a kormánynak tennie kell az ellen, hogy britek ebbe a csapdába essenek.

„Ha pedig már ott vannak, és haza akarnak jönni, átfogó tesztekre van szükség, hogy megakadályozzuk esetlegesen veszélyes emberek megjelenését a közösségekben”

– fűzte hozzá.

Az életüket vesztett brit önkéntesek egyikének apja a BBC-nek azt mondta, „mélységesen bántja” a kutatóközpont jelentése. Chris Scurfield, a kurdok oldalán elsőként elesett Erik Scurfield apja szerint a tanulmány felháborította az önkéntesek családját.

A brit hatóságok többször is arra figyelmeztettek, hogy nem tanácsos egyetlen csoporthoz sem csatlakozni, de eddig még egy önkéntest sem vontak felelősségre azért, mert csatlakozott a kurd milíciához.

A BBC emlékeztetett arra, hogy az YPG-t és a PKK-t a brit kormány nem tartja egy szervezetnek. A rendőrség és az ügyészség azonban egyenként vizsgálja át a visszatérő harcosok ügyét.

Néhány önkéntes azt mondta, emberiességi okokból csatlakozik az Iszlám Állam elleni harchoz, másokat a kurdok által képviselt „baloldali ideológia” vonz.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑