Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2017. 08. 29.

Az Iszlám Állam megkezdte a libanoni-szíriai határtérség elhagyását (videó)

2017. 08. 29.

Az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékébe tartozó harcosok és családtagjaik megkezdték hétfőn a libanoni-szíriai határtérség elhagyását az előző nap meghirdetett tűzszüneti egyezmény keretében – jelentette a szíriai állami televízió.

Ez az első alkalom, hogy az Iszlám Állam nyilvánosan beleegyezett területeinek kényszerű kiürítésébe. A híradás szerint a terrorszervezet tagjait szállító konvojokat a szíriai hadsereg kíséri Kelet-Szíriának Irakkal határos olyan térségei felé, amelyeket a dzsihadisták még mindig uralmuk alatt tartanak. Mintegy kéttucat busz és 11 mentőkocsi hagyta el a térséget a szélsőségesek kezén lévő Bukamal városa felé.

A szíriai al-Ikhbariya állami tévécsatorna híradása szerint 250 iszlamista utazott a buszokon, míg a damaszkuszi kormánnyal szövetséges Hezbollah síita fegyveres szervezet közlésében hozzáfűzte, hogy 25 sebesült harcost vittek a mentőkocsikon.

Összesen mintegy 600 embernek kell a megállapodás értelmében elhagynia a térséget.

Az Iszlám Állam vasárnap beleegyezett abba, hogy terroristái feladják enklávéjukat a libanoni-szíriai határon a libanoni hadsereg, illetve a szíriai hadsereg hetek óta párhuzamosan folyó offenzíváját követően.

Abbász Ibrahim, a libanoni belbiztonsági erők tábornoka elmondta:

libanoni tisztségviselők és a Hezbollah is az Iszlám Állam megadásaként értelmezik az evakuálást. „Nem alkuszunk. A győztes helyzetében vagyunk és feltételeket diktálunk”

– tette hozzá.

A szíriai hadsereg erőinek egyik névtelenül nyilatkozó parancsnoka elmondta: Szíria és a Hezbollah is inkább elfogadja a térség kiürítését, mintsem hogy véres összecsapást vívjon a végsőkig az iszlamistákkal.

„Minden csata, amely tárgyalással vagy megadással ért véget, győzelmes” – tette hozzá.

Az Iszlám Állam mintegy 300 négyzetkilométeres térséget tartott még nemrég megszállása alatt a szíriai-libanoni határ térségében, a libanoni Arszal városától, illetve a keresztények lakta Rasz-Baalbektől egészen a szíriai területen fekvő Kalamun hegységig.

A Libanoni Hadsereg teljes ellenőrzés alatt tartja a szír határvidéket:

.

Az orosz védelmi tárca a nap folyamán közölte, hogy az Iszlám Állam az uralma alatt lévő Deir Ezzor tartományba irányította át a rendelkezésére álló nehézfegyverzetet, a többi között harckocsikat, illetve a gránátvetőkkel és nehézgéppuskákkal felszerelt járműveit.

A tárca szerint miután a Szíriai Arab Hadsereg az orosz légierő támogatásával sikeres támadást indított Ganem-Ali város térségében az iszlamisták ellen, az Iszlám Állam Deir Ezzor védelmére próbálja összevonni fegyvereseit és védelmi állásokat létrehozni.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑