Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 09. 29.

Az Iszlám Állam továbbra is vonzó a koszovóiak számára egy elemzés szerint

2017. 09. 29.

Az Iszlám Állam terrorszervezet mindaddig vonzó lesz a koszovóiak számára, és problémát jelent az országnak, amíg a pristinai intézmények nem indítanak egyértelmű és többpályás támadást ellene – erre mutatott rá a koszovói biztonságtudományi központ szeptember 26-án ismertetett jelentésében.
A leginkább érintett térségek vizsgálatát követően a központ arra a következtetésre jutott, hogy a tájékozatlanság, a kritikai gondolkodás hiánya és a hamis ígéretek teszik vonzóvá a koszovói fiatalok számára az Iszlám Államot. A biztonságtudományi központ öt olyan vallási vezető tanításait vizsgálta meg, akit toborzással vádoltak meg Koszovóban. Arra a következtetésre jutottak, hogy a tanítók beszédei – egyetlen kivételtől eltekintve – ugyan közvetlenül nem szólítottak fel a terrorszervezethez történő csatlakozásra, mindazonáltal a muszlim identitás megerősítését célozták.

Az egyik imám, Zeqirja Qazimi azonban kifejezetten az IÁ támogatására buzdította híveit. A dzsihádra (szent háború) történő felszólítás mellett azzal is vádolták, hogy ő volt a hírhedt „balkáni mészárosnak”, Lavdrim Muhaxherinek a tanítója. Muhaxherit a sajtó információi szerint az idei év első felében ölték meg.

A koszovói biztonságtudományi központ azokkal az IÁ-harcosokkal is készített interjút, akik korábban Szíriában és Irakban harcoltak, hazatérésüket követően pedig elfogták őket. Közülük többen állították, meg voltak győződve arról, hogy Szíriában szent háborúban vesznek részt. Ehhez magyarázatuk szerint főként az járult hozzá, hogy helyi tanítóik évekig készítették fel őket a harcra, valamint a világi állam megvetésére. A biztonságtudományi központ rámutatott, hogy az IÁ a legmodernebb eszközökkel, a közösségi médiát használva terjesztette propagandája nagy részét, és Koszovóban a lakosság nagy része internethasználó.

Az elemzést végző központ szerint az állami szerveknek rá kellene mutatniuk, hogy milyen előnyei vannak a szekuláris államnak, hogy az ország nem avatkozik be senkinek a vallási hovatartozásába, és biztosítja a vallásszabadságot. Emellett nagy a felelősségük a civil szervezeteknek is, a belügyi szerveknek pedig aktívan kell felvenniük a harcot a toborzóközpontokkal.

A pristinai belügyminisztérium adatai szerint több mint 300 koszovói csatlakozott a korábbi években a szíriai és az iraki harcokhoz, a harctereken pedig mintegy 50 koszovói vesztette életét. Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának több mint 95 százaléka iszlám vallású, szélsőségek azonban csak kis számban vannak jelen.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑