Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 11. 20.

Az Iszlám Állam vegyi fegyvereket fejleszt

2015. 11. 20.

Az Iszlám Állam, mely már eddig is iszonyatos pusztítást végzett Szíriában és Irakban, azon dolgozik, hogy vegyi fegyvereket fejlesszen, jelentik iraki és amerikai titkosszolgálati források. – írja a PressTV

Számos, névtelenséget kérő, az iraki titkosszolgálatnál dolgozó hivatalnok azt mondta csütörtökön az Associated Press-nek, hogy az ISIS létrehozott egy külön ágazatot specifikusan azzal a feladattal, hogy folytasson vegyi fegyverekkel kapcsolatos kutatásokat.

„jelenleg teljes szabadságuk van megválasztani a helyeket, ahol a laboratóriumaikat és fegyvergyáraikat felállíthatják, ráadásul emellett számos civil és katonai szekértő is rendelkezésükre áll, hogy segítse őket.” – nyilatkozta az egyik hivatalnok.

Egy mostanában kiadott jelentésében jelentésében az ENSZ és az OPCW (Vegyifegyver-tilalmi Szervezet) megerősítette , hogy Aleppó mellett még augusztusban mustárgázt is bevetettek, nagy valószínűséggel az ISIS terroristái.

Egy magát megnevezni nem kívánó iraki tábornok jelentése szerint a hadsereg gázmaszkokat osztott szét azon katonák között, akiket a nyár folyamán Baghdad provincia északi és nyugati régióiba vezényeltek ki.

Egy szintén névtelenséget kérő nyugdíjazott tiszt az iraki Salahalddin provinciából megerősítette ezt a hírt, az ő információi szerint a bevetett katonák mintegy negyede kapott gázmaszkot is.

Mindeközben Hakim al-Zamili, aki a biztonsági és védelmi tanács vezetője az iraki parlamentben megjegyezte, hogy az ország hadserege az év során mintegy 1000 vegyi támadások ellen alkalmas védőruhát kapott.

Titkosszolgálati jelentéseket idézve, al-Zamili azt mondta, hogy az ISIS magához csábított számos külföldi szakértőt, ezzel épp olyan fejletté vált ezen a téren, mint maga az iraki hadsereg, valamint azt is hozzátette, hogy a terrorszervezet nemrég az összes kutatólaboratóriumát átköltöztette Irakból „biztonságos területekre”, Szíriába.

„Az ISIS igen komolyan dolgozik azon, hogy elő tudjon állítani különféle vegyi fegyvereket, különösképpen különféle ideggázokat” – jelezte, egyszersmind figyelmeztetve is: – „Ez nem csak Irakra, de az egész világra fenyegetést jelent.”

Ráadásként, Richard Zahner, visszavonult altábornagyazt mondta, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálati ügynökségei következetesen lebecsülik az ISIS-t, hozzátéve, hogy a terrorszervezet  nagyon közel lehet ahhoz, hogy egy szinttel magasabbra lépjen a vegyi fegyverek használata által.

Szerinte mindössze néhány kompetens mérnök és tudós is elég ahhoz, hogy ezen a téren jelentős áttöréseket érjen el, akár minimális nyersanyag birtokában is.

Csütörtökön mindemellett a francia miniszterelnök, Manuel Valls is kiadott egy figyelmeztetést, mely szerint országa kénytelen lesz szembenézni azzal, hogy az ISIS elleni harc folyamán biológiai támadás is érheti őket.

Múlt héten pedig az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova jelezte, hogy az ISIS és a hozzá hasonló terrorcsoportok rendszeresen használnak kémiai anyagokat hadjárataik során Irakban és Szíriában, ahol nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt.

Az ISIS terroristái számtalan iszonyatos erőszakcselekményt elkövettek létrejöttük óta, többek között nyilvános lefejezéseket és keresztrefeszítések sorozatát hajtották végre. Az erőszak szinte a lakosság minden ágát érinti, a legveszélyeztetettebb csoportok a síita muszlimok, a kurdok és a keresztyének

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑