Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 11. 01.

Az Iszlám Állam videofelvételt közölt a lezuhant utasszállítóról

2015. 11. 01.

Meghibásodás miatt zuhanhatott le a kiöregedett orosz utasszállítógép. Az egyiptomi hatóságok szerint túlélők is lehetnek a roncsok között. Az Iszlám Állam videofelvétellel bizonyítja, hogy az egyiptomi szárnya követte el a merényletet.

A terrorista szervezet egy videofelvételt közölt az utasszállító repülőgép lelövéséről. A felvétel eléggé rossz minőségű, az orosz hatóságok vizsgálják annak hitelességét.

.

Maradhattak túlélők

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy mentőalakulat küldését a Sínai-félszigetre, ahol szombat reggel lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép – jelentette be a Kreml.

A mentőalakulat küldése Vlagyimir Pucsovnak, a rendkívüli helyzetek minisztériuma vezetőjének a feladata az egyiptomi hatóságokkal való együttműködésben. Az orosz hírügynökségek jelentése szerint Makszim Szokolov közlekedési miniszter is a katasztrófa helyszínére utazik.

563508d5c3618890438b457c

Az utasszállító maradványa

A repülőgép teljesen megsemmisült, valószínűleg a rajta tartózkodók túlnyomó többsége meghalt egy helyszínen tartózkodó egyiptomi biztonsági tisztségviselő közlése szerint.

A gép egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, el-Arís várostól délre, ráadásul a mentést az is akadályozza, hogy most ott rosszak az időjárási körülmények – nyilatkozta az egyiptomi mentő alakultak egyik tagja a Reuters hírügynökségnek. Ha lesznek túlélők, akkor őket Kairóba szállítják, ahogyan a holttesteket is – tette hozzá.
A helyszínre érkező mentők már több holttestet megtaláltak a helyszínen, köztük legalább öt gyerekét. Van olyan utas, aki még be volt szíjazva a székébe – közölték a katasztrófamentők.

Nemzetközi híroldalak szerint azonban az orosz utasszállító roncsai közt kutatva – a repülő maradványai közé szorult – túlélőkre bukkanhattak. –írta az Euronews.

Van egy utasokkal teli része a roncsnak, amibe a mentőalakulatok folyamatosan próbálnak behatolni, annak reményében, hogy ott túlélőket találnak. Erre jó esély van, főleg azután, hogy emberi hangokra lettek figyelmesek.

Egy orosz turista elkerülte a katasztrófát

Egy orosz nő az utolsó pillanatban gondolta meg magát és a szentpétervári járat helyett egy később induló moszkvai járatra cserélte repülőjegyét. – közölte a Russia Today

Jana Viritinikova annak ellenére, hogy szentpétervári lakos, utolsó pillanatban az orosz fővárosra induló járatot választotta. A Sharm Al-Sheikhi repülőtérről video üzenetet tett közzé:

.
Meghibásozhatott az eleve kiöregedett utasszállító

A repülőgép pilótájának az egyiptomi légtér elhagyása után a ciprusi légi irányításnál kellett volna bejelentkeznie, de ez már nem sikerült.

A pilóta engedélyt kért az útvonal módosítására, és közölte, hogy a gépnek le kell szállnia Kairóban – mondta a RIA Novosti orosz hírügynökségnek egy forrás a Sharm Al-Sheikh repülőtérről. A zuhanás előtt a gép meredek ereszkedésbe kezdett, percenként 6000 lábbal süllyedt.

A TASZSZ hírügynökség kairói repülőtéri forrásokat idéz, amelyek szerint mielőtt az Airbus A-321 típusú repülőgép eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. Ezután teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor 9000 méter magasan repült.

A repülőgép személyzete a felszállás előtt jelezte a repülőtérnek, hogy problémák vannak a gép motorjával – közölte az Russia Today.

Több mint 18 éves volt a Kogalymavia orosz légitársaság Sínai-félszigeten lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgépe – derítette ki a TASZSZ orosz hírügynökség az Airfleets.net szakportál adatai alapján.

Az 1993 óta működő Kogalymavia (rövidítve Kolavia) légitársaságnak a szibériai Tyumenyben van a székhelye, az európai térségben a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A légitársaság leginkább nemzetközi charterjáratokat működtet főbb turisztikai célállomásokra. A szombaton lezuhant A-321 típusú repülőgépet 2012-ben vásárolta.

Az orosz hírügynökség adati szerint az Airbus ezen típusú repülőgépei közül a szombati légi szerencsétlenség előtt 13 szenvedett katasztrófát 1988-as forgalomba állításuk óta.

Krízisközpontot hoztak lére a hozzátartozóknak

A Sínai-félsziget fölött lezuhant orosz utasszállító három ukrán utasán kívül mindenki orosz volt a fedélzeten. A szentpétervári Pulkovo repülőtéren várták őket rokonaik, barátaik, akik órákkal a tragédia után is abban reménykedtek, hátha az, akire pont ők várnak, valami csoda folytán túlélte a zuhanást.

Egy asszony, aki a lányát várta, még otthon volt, amikor bemondták, mi történt. Nem is kellett volna elindulnia, hiszen a lánya lebeszélte arról, hogy kimenjen elé, nem akarta fárasztani. Ő egy nagyon önálló, független teremtés – teszi hozzá. Egy barátnőjével volt üdülni Egyiptomban.

A hozzátartozók, barátok a reptér melletti szállodában, a Korona Plázában kapnak orvosi segítséget. Pszichológusok is dolgoznak az ott felállított krízisközpontban.

Egy másik nő, aki nem érkezett, hanem épp indul valahova a szentpétervári Pulnovo repülőtérről, azt mondja, félelemmel töltötte el a hír, de azért nem gondolta meg magát. Nem is tudja, mit mondhatna. Ijesztő ez nagyon. Őszintén szólva a reptér épületébe is alig mert belépni. Nem tudta, mi fogadja majd. Halálra vált emberek…borzalmas ez az egész – mondja.

A légitársaság, a Kogalymavia, amely Kolavia és Metrojet néven is működik, felajánlotta a gyászoló családoknak, hogy elviszi őket a tragédia színhelyére, a Sínai-félszigetre, Egyiptomba.

Putyin részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és arra kérte a kormányt, hogy “nyújtson nekik segítséget”.

Szergej Izvolszkij, az orosz szövetségi repülésügyi hatóság egyik tisztségviselője és a rendkívüli helyzetek minisztériuma is olyan adatokat közölt a gépre felszállókról, miszerint 217 az utasok száma és hét a személyzet tagjaié, mindannyian orosz állampolgárok. Korábban a TASZSZ orosz hírügynökség 212 utasról és hét kiszolgáló személyről adott hírt.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews és a Russia Today nyomán)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑