Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 11. 30.

Az Iszlám Állammal müködhettek együtt egy francia vállalat vezetői

2017. 11. 30.

A francia rendőrség őrizetbe vette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel való együttműködéssel gyanúsított Lafarge svájci-francia építőipari vállalat három vezetőjét – jelentette az AFP francia hírügynökség az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

A Lafarge francia vállalat ellen, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcimmel, Franciaországban márciusban eljárás indult terrorizmus finanszírozásának gyanújával, miután kiderült, hogy a cégcsoport egyezséget kötött egyes fegyveres csoportokkal Szíriában, hogy fenntarthassa ottani tevékenységét.

A Le Monde című napilap oknyomozó riportja szerint a cementgyártó helyi leányvállalata az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel állapodott meg.

A cég őrizetbe vett vezetőit a francia hatóságok kihallgatják azzal a céllal, hogy megállapítsák az IÁ-val ápolt kapcsolataik milyenségét.

A Le Monde riportja szerint 2007-ben a Lafarge tulajdonába került egy cementgyár a szíriai Aleppótól 150 kilométerre keletre, 2011-ben pedig a cég kiterjesztette termelését. A francia napilap szerint a 2013-2014-ban a gyár működésének fenntartása érdekében a Lafarge kapcsolatba lépett az Iszlám Állammal.
Franciaország gazdasági minisztériuma 2017 elején azzal a kéréssel fordult a francia ügyészséghez, hogy tisztázzák, a Lafarge megegyezett-e a dzsihadistákkal.

Idén márciusban az építőipari cég elismerte: szíriai cementgyára egy harmadik félnek fizetett azért, hogy megállapodás szülessen közte és a fegyveres csoportok között. A cég vezetői ezt a gyár alkalmazottai biztonságának szavatolásával magyarázták, és közölték: nem tudják, hogy a kifizetett összeg végül kihez jutott.

A cementgyár 2014 szeptemberében felfüggesztette működését.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑