Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2019. 05. 14.

Az Iszlám Dzsihád szerint háborúhoz vezethet ha megpróbálják lefegyverezni a palesztin ellenállást

2019. 05. 14.

Ziad Al-Nakhala, az Iszlám Dzsihád nevű palesztin ellenálló szervezet főtitkára kijelentette, hogy ha a palesztin ellenállást megpróbálják lefegyverezni az még az idén nyáron háborúhoz vezethet.

,,Mi, az ellenállás bármilyen háborúval szembenézünk és készen állunk.,,

Az ellenállás vezetője szerint az ami az utóbbi hetekben Gázában történt egy közelgő háború előjele. Az indulatok ugyanis elfajultak múlt pénteken amikor az izraeli hadsereg több palesztin tüntetőt lelőtt a Gáza övezet határánál, válaszul pedig a palesztin ellenállás rakétákat lőtt ki Izraelre.

Az izraeli légierő több mint 350 célpontot bombázott az övezetben és 27 palesztin civilt gyilkoltak meg. Az áldozatok túlnyomó többsége nő és gyerek volt. Erre válaszul a palesztin ellenállás több mint 700 rajkétát lőtt ki a cionisták által megszállt palesztin területekre, melynek következtében 4 izraeli meghalt és 200 megsebesült. Az izraeli ,,Vaskupola,, nevű légvédelmi rendszer csupán 240 rakétát semmisített meg a 700-ból tehát kétségek merülnek fel az izraeli légvédelmi rendszer hatékonyságával kapcsolatban.

A három napos konfliktus után Egyiptom és Katar közvetítésével sikerült tűzszünetet elérni az izraeli hadsereg és a palesztin ellenállás között.

Ziad Al-Nakhala az Al-Mayadeen csatornának elmondta, hogy a tűzszünet megkötésének pillanatában csupán néhány órára voltak attól, hogy csapást mérjenek Tel Avivra. Szerinte az izraeli féllel nem lehet addig semmilyen egyezményt kötni ameddig nem biztosítják a palesztinok számára a szabad visszatérés jogát, ugyanis sokan visszatérnének Palesztinába azok közül akiket az izraeli hadsereg elüldözött az otthonaikból.

2018 márciusa óta, vagyis a tüntetések kezdete óta több mint 300 palesztin meghalt és több mint 30 000 megsebesült. Éppen ezért a palesztin ellenálló frakciók megegyeztek abban, hogy válaszolni fognak minden izraeli támadásra a jövőben.

A palesztin ellenálló szervezetek azért is számítanak egy esetleges háborúra a nyáron, mert nem fogják elfogadni azt, hogy lefegyverezzék őket. Az amerikai kormány terve ugyanis az, hogy a palesztin-izraeli békét csupán úgy lehet elérni, ha a Gáza övezetben lévő palesztin csoportokat teljesen lefegyverzik.

Riad Al-Maliki palesztin külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elmondta, hogy ezt a tervet Amerika és Izrael nem tudja megvalósítani, hiszen ez felérne egy megadással. Erre pedig a palesztin fél nem hajlandó, bármennyi pénzt is ajánl fel ezért az amerikai kormány. A megvesztegetés és a politikusok megvásárlásának amerikai gyakorlata ebben az esetben tehát nem fog sikerülni.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑