Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 03. 25.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy segítséget nyújt az al-Kaidának

2015. 03. 25.

A múlt héten egy tudósítás megerősítette az eddigi erős gyanút arról, hogy izraeli csapatok segítik az al-Nusra Frontot, amely az al-Kaida egyik ágaként működik Szíriában.

Március 12-én, csütörtökön a Wall Street Journal riportere az izraeli megszálló csapatokról a helyszínen Mount Bental-nál (a megszállt Golán-fennsík része) megállapította, hogy az izraeli csapatok megsebesült al-Kaida harcosokat vesznek át, akiket aztán izraeli kórházakban kezelnek, majd visszaküldik őket, hogy folytassák a kormányellenes harcot Szíriában.

Az al-Nusra Front augusztusban lerohanta az Qunaitra kereszteződést, ami egy ellenőrzőpont a Golán-fennsíkon az izraeli megszállás alatt lévő terület és a szíriai felügyelet alatt álló terület között, és a szíriai kormánytól átvette az irányítást a csomópont felett. (Izrael 1967-ben szállta meg a régióban Szíria délnyugati részét a Golán-fennsíkon és illegálisan működik ott azóta is.)

Az ENSZ békefenntartó erők múlt évben közzétett jelentései azt követően, hogy az ellenőrzőpont felett az al-Nusra Front átvette az irányítást, erősen valószínűsítik az al-Kaida-izraeli kapcsolatokat, sőt az al-Kaida lázadóknak nyújtott izraeli katonai támogatást. Az ENSZ békefenntartó erők arról számoltak be, hogy a tűzszüneti vonalnál szórványosan az al-Kaida harcosokkal együttműködő izraeli katonákat észleltek.

Az együttműködés a terroristák és az izraeli hadsereg között a Wall Street Journal múlt heti jelentése óta már tényként kezelhető.

“Nem kérdezzük kik ők, nem hajtunk végre semmilyen szűrést” egy neve elhallgatást kérő izraeli katonai tisztviselő szerint, aki az al-Kaida harcosok kórházi kezeléseinek okmányairól beszélt.” Ha a kezelés megtörtént, akkor visszavisszük a határra [sic – tűzszüneti vonal], és mennek az útjukra [Szíriába]” mondta.

Egy meg nem nevezett katonai tisztviselő is azt mondta, “egyetértés” van az izraeli erők és az al-Kaida harcosok között, és “bizalmasság az [al-Kaida] erőkkel a terepen”.

Ehud Yaari, a WINEP egy izraeli munkatársa elismerte, hogy izraeli segítséget nyújt a harcosok részére: “A sebesültek harcosok és civilek, de nincs túl sok civil köztük, a harcok miatt megsebesültek vannak ott… Közel 900 szíriait kezeltek Izraelben.”

Orientalista.hu – Asa Winstanley londoni oknyomozó újságíró

(Fordítás: persianews.vcp.ir, Forrás: middleeastmonitor.com)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑