Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 02. 28.

Az izraeli hadsereg főtisztjei támogatják a Hamasz tengeri kikötőjének tervét

2016. 02. 28.

A Gázai övezet gazdasági helyzetének javítását és ezért kikötő építését sürgették az izraeli hadsereg magas rangú tisztjei, egyetértésben az övezetet irányító Hamasz radikális palesztin szervezettel, amely egyenesen robbanással fenyegetett, ha nem sikerülne megegyezni a kikötő létrehozásáról.

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú izraeli katonai illetékes szerint a hadseregben úgy vélik, hogy Jeruzsálemnek foglalkoznia kell a súlyos gázai gazdasági helyzettel és vizsgálnia kell a kikötő létrehozásának tervét a bajok orvoslása érdekében – jelentette csütörtökön az izraeli közszolgálati rádió.

A hadsereg egyik vezetője arra is figyelmeztetett, hogy ha nem enyhül a gazdasági válság az övezetben, és az ott élők úgy érzik, hogy nincs vesztenivalójuk, akkor az izraeli hadsereg elrettentő erejétől függetlenül megnő a súrlódás veszélye Izraellel.

A Hamasz egyik vezetője szerdán kijelentette, hogy ha Jeruzsálem és a Hamasz nem jut egyezségre a gázai kikötő megépítéséről, akkor “robbanás lesz Gázában” – írta a Háárec című izraeli újság honlapja. Musír al-Masri szerint a kikötő ügye palesztin alapjog, amely már előkerült az Izrael és Törökország közötti megbékélést szolgáló tárgyalásokon is.

Ugyanakkor a Hamasszal rivális, mérsékelt palesztin Fatah párt egyik vezetője a Háárecnek azt mondta, nem hisz abban, hogy a közeljövőben létrejönne a kikötő. Szerinte “annak megépítése izraeli érdek lenne, mert Jeruzsálem a Hamasz további uralmát szeretné Gázában, hogy megakadályozza a két rivális palesztin párt, a Hamasz és a Fatah kiegyezését”.

A Gázai-övezet kikötője ügyében eddig legalább öt javaslat került napirendre: egy egyiptomi területen, a Sínai-félsziget partvidékén, al-Arisnál épülő létesítmény, egy mesterséges kikötő felhúzása szemben a gázai partvidékkel, egy kikötőhely az övezet területén a gázai part területén, vagy elkülönített rész az asdódi vagy egy ciprusi, már létező kikötőben.

Izraelben a Háárec szerint a magas rangú katonatisztek és több miniszter elvileg támogatják az ügyet, különösen, ha cserébe sikerül hosszú távú tűzszünetben is megállapodni. A kérdés mégsem egyszerű, mert Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Móse Jaalón védelmi miniszter ellenzi a gázai kikötő tervét.

Már a legutóbbi, 2014-es háború előtt is a tengeri kereskedelem kapujának létrehozása volt a Hamasz egyik legfontosabb követelése, amit Izrael és Egyiptom is elutasított. Jelentős előrehaladás azóta sem történt az ügyben, noha több európai kormány és Katar is támogatja ezt a palesztin követelést.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑